MENIU

80 de copii abandonați pe aeroporturi! 27 dintre ei au ajuns acasă - A fost deschis dosar penal

Dosar penal în cazul copiilor blocați în aeroport. Polițiștii s-au autosesizat și fac cercetări pentru înșelăciune. Cei 42 de copii blocați pe aeroportul din Tokyo ajung astăzi în țară. Copiii vor veni cu un avion pe ruta Tokyo, Doha, București, potrivit MAE. La prânz au mai ajuns în țară 27 de copii. 80 de copii olimpici au fost abandonați în Japonia de o fundație care a organizat o tabără, dar care nu le-a luat și bilete de avion pentru întoarcere. Potrivit ministerului Turismului, ONG-ul nu deținea licență de turism. 

Părinţii au trecut prin clipe de groază când au aflat că cei mici au rămas blocaţi în aeroporturi, în timp ce trebuiau să revină din taberele organizate în Statele Unite şi Japonia. Oamenii acuză că au fost păcăliţi de o asociaţie din Târgu Jiu care a organizat excursiile fără să mai cumpere însă şi biletele de avion pentru întoarcere. Astăzi au ajuns acasă 27 de copii. 

UPDATE, ora 16.00: Dosar penal în cazul copiilor abandonați pe aeroporturi.

 UPDATE: 27 de copii din Tokyo au ajuns acasă!

Parinţii au trecut prin clipe de groază când au aflat că cei mici au rămas blocaţi în aeroporturi, în timp ce trebuiau să revină din taberele organizate în Statele Unite şi Japonia. Oamenii acuză că au fost păcăliţi de o asociaţie din Târgu Jiu care a organizat excursiile fără să mai cumpere însă şi biletele de avion pentru întoarcere. 

"Odată cu începerea Taberei din America au apărut o grămadă de probleme, au rămas copii minori cu New York, nu au rămas, impropriu zis, au fost 70 de copii cu un singur însoțitor într-o tabără. Unul din grupulețe a fost trimis după un zbor de New York - Milano, cu pauză la Milano de 12 ore. Trimiși la Viena, iar în Viena li s-au comunicat că nu au nici măcar transport spre casă, nici cazare.", spune tatăl unui copil întors din SUA 

În Japonia au plecat 2 grupuri formate din 70 de copii. O parte dintre ei au reușit să se întoarcă în țară, iar ceilalți urmează să ajungă azi. 

"Au fost două tabere, una în Japonia și cealaltă în SUA, practic, ei nu au vizitat Milano și Tokyo, au vizitat Japonia și SUA. 
Unii au fost transferați de la Milano către Viena și acolo au fost pur și simplu abandonați de acest domn Ghinoiu de la asociația Young Parteneres.", spune tatăl unui copil întors din SUA.

Situaţia acestui grup de copii nu este singulară. În octombrie 2018, alţi copii au mers în Maroc, într-o tabără organizată de aceeaşi fundaţie. Printre ei s-a aflat şi fiica deputatului PMP Robert Turcescu.

"Vreme de o săptămână au fost târâți dintr-un oraș în altul în Maroc, nici vorba de activitățile promise în condiții de cazare absolut mizerabile cu o mâncare absolut mizerabilă, nimic cu ce promitea fundatia era vorba de minori care erau lăsați să călătorească singuri cu autocarul cu marocani nevorbitori de lb engleza", Robert Turcescu, deputat PMP.

Profesorul care a organizat excursia este suspendat din activitate. Precizarea a venit de la ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. 

Elevi români, abandonați pe aeroporturi. Ministrul Educației, anunț de ultimă oră


Pagina de Facebook a Asociaţiei a fost luată cu asalt de părinţi. Între timp, administratorul a închis-o după ce a postat un mesaj în care a transmis că toate taberele sunt momentan suspendate. Asta deși erau deja plătite. Părinții copiilor vor acum să-i dea în judecată pe organizatori. Asociația nu deținea licență de turism. Iar faptul că vindea excursii sub pretextul unor tabere pentru copii era cunoscut de autorități de ani de zile. 

În 2017, firma a fost amendată cu 30 de mii de lei de inspectorii Ministerului Turismului. Și atunci controlul s-a desfășurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a considerat că minorii care au luat parte la tabără au fost puși în pericol. Sancțiunea a fost contestată în instanță, iar în primă fază ONG-ul a câștigat procesul. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanța judecătorească superioară. 

Mai multe articole despre:
null