MENIU

600 de oi vor fi omorâte, într-o fermă din Timiș, după descoperirea unui focar de pestă

Pesta rumegătoarelor mici face ravagii în Balcani

Aproximativ 600 de oi dintr-o fermă din Timiș vor fi sacrificate după ce veterinarii au descoperit un focar de pesta micilor rumegătoare. Epidemia creează panică în zona balcanică, fiind sesizată și în Grecia, dar și în alte țări din jurul României. 

Noul focar de pesta micilor rumegătoare a fost confirmat de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș încă de sâmbătă, când a fost primit buletinul de analiză de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, scrie tion.ro

Luni, a fost convocată și o ședință a Centrului Local de Combatere al Bolilor (CLCB) Timiș, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii. Printre altele, s-a aprobat uciderea sub control oficial a celor aproximativ 600 de ovine din exploatația declarată focar și neutralizarea prin îngropare a materiilor de risc.

Zeci de localități din Timiș și Caraș în zona de supraveghere

De asemenea, în vederea evitării răspândirii virusului s-au stabilit cele două zone circulare de protecţie (pe o rază de 3 kilometri în jurul focarului) şi supraveghere (pe o rază de 25 de kilometri în jurul focarului). Astfel, în zona de protecție intră doar satul unde a apărut focarul, Clopodia.

În zona de supraveghere, însă, intră peste 20 de localități din Timiș și aproape 30 de localități din Caraș-Severin;

  • din județul Timiș: Jamu Mare, Ferendia, Lățunaș, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic,Moravița, Stamora Germană, Dejan, Gaiu Mic, Rovinița Mică, Breștea, Denta, Rovinița Mare, Șemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuța, Opatița, Birda, Gătaia, Sculia;
  • din județul Caraș-Severin: Ramna, Mercina, Vărădia, Greoni, Bocșa, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâște, Secășeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniș, Ocna De Fier, Fizeș, Măureni, Berzovia, Gherteniș, Șoșdea.

„În aceste zone, instituţiile abilitate cu atribuţii în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislaţia sanitară veterinară. (…) Reamintim faptul că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, precizează reprezentanții prefecturii.

În luna iulie au fost sacrificate 13.000 de oi după descoperirea unui focar de pesta micilor rumegătoare, tot în Clopodia, dar la o exploatație profesională. 

Mai multe articole despre:
oi omorate focar pesta ovina grecia