16 februarie, ziua pe care ucrainenii NU o vor uita niciodată! O țară întreagă, în expectativă - o nouă pagină de ISTORIE s-ar putea scrie astăzi
Ucrainenii au înălţat, astăzi, drapelul naţional şi au intonat imnul, într-o "zi a unităţii" decretată pe fondul temerilor privind mult-discutata invazie rusă despre care Occidentul afirmă că ar putea fi iminentă.
Angajaţii la stat au fost chemaţi să cânte imnul, cursurile au fost suspendate în şcoli din toată ţara, iar televiziunile au pregătit programe speciale. Chiar și în mediul online, mai exact pe Instagram, utilizatorii au început să posteze cu hashtagul #ziuaunităţii, relatează Agerpres, care citează media internaționale.
Drapelul galben-albastru a fost arborat în instituții guvernamentale, şcolile și spitale, dar şi în magazine.
"E o zi ca toate celelalte, dar steagurile vor să arate că nu ne temem de nimeni", a spus Mykola, proprietarul unui chioşc de cafea din capitala Kiev.
Preşedintele Volodimir Zelenski, care a anunţat, marţi, organizarea acestei zile a unităţii, a subliniat într-un discurs televizat că toţi ucrainenii "vor să trăiască în pace, fericiţi, într-o familie, copii şi părinţi".
"Nimeni nu ne poate iubi patria aşa cum o iubim noi. Şi doar noi, împreună, o putem apăra", a spus Zelenski.
Zelenski a declarat 16 februarie, prin decret, ca fiind zi a "unităţii" în condiţiile în care conform unor relatări din media serviciile de informaţii americane au menţionat această zi ca posibilă dată a unei acţiuni militare a Rusiei.
SUA şi aliaţii din NATO acuză Rusia că a desfăşurat trupe la graniţa ucraineană pentru a pregăti un nou atac asupra Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea, în 2014. La nivel declarativ, Moscova a negat în repetate rânduri acest lucru. În practică, lucrurile au stat un pic altfel, și asta deoarece mișcări de trupe au avut loc în ultimele săptămâni și, mai ales, zile de-a lungul graniței cu Ucraina.
Guvernul SUA a avertizat recent că este posibilă o invazie rusă în Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, pe 20 februarie.
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent.