„Datorită eforturilor neobosite ale guvernelor, donatorilor, ale lucrătorilor de sănătate de prim rang și a comunităților, până la 1,8 milioane de copii au fost salvați de la paralizia de-a lungul vieții”, transmite OMS într-un comunicat, potrivit AFP.
Anunțul oficial a fost făcut marți, 25 august, de la ora 15.00 GMT, într-o videoconferință a directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, la care a participat inclusiv filantropul și fondatorul Microsoft Bill Gates.
„Astăzi este o zi de sărbătoare și o zi de speranță. Astăzi ne reunim pentru a ne bucura de un succes istoric în domeniul sănătății publice - certificarea eradicării poliovirusului sălbatic în regiunea africană”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Bill Gates a spus că „acest moment reprezintă o piatră de hotar” și că „s-au pus bazele unei infrastructuri puternice de sănătate publică în Africa” și este important să continue investițiile în campanii și programe pentru imunizarea împotriva poliomielitei.
Tunji Funsho, medic nigerian și coordonator local anti-poliomielită pentru Rotary International spune că este „o adevărată realizare”, „simt bucurie și ușurare în același timp”, a adăugat el, mai scrie AFP.
Nord-estul Nigeriei a fost devastat de conflictele dintre autorităţi şi jihadiştii din organizaţia Boko Haram. În nordul musulman al Nigeriei, la presiunea mediilor salafiste, campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei s-au oprit între 2003 şi 2004, organizatorii lor fiind acuzaţi că ar fi instrumentele unui vast complot internaţional demarat pentru a-i steriliza pe musulmani.
Apariţia în 2009 a conflictelor cu Boko Haram a redus speranţele legate de eradicarea bolii: în 2016, patru noi cazuri de poliomielită au fost înregistrate în statul Borno din nord-estul ţării, focar al insurecţiei jihadiste. În zonele parţial accesibile, campaniile de vaccinare au fost realizate sub protecţia armatei şi a miliţiilor de autoapărare.
În prezent, se estimează că doar 30.000 de copii nigerieni sunt în continuare „inaccesibili” la vaccinare, reprezentând o cifră prea scăzută pentru a asigura o transmitere epidemică a virusului, potrivit experţilor medicali.
De acum înainte, Africa va trebui să se asigure că niciun caz provenind din Pakistan sau din Afganistan nu va sabota acest succes şi că un procent suficient de mare din rândul copiilor săi vor fi vaccinaţi pentru a asigura imunizarea totală a continentului, mai scrie AFP, potrivit Agerpres. În acest moment, există încă două țări în lume în care poliomielita de tip „sălbatic” nu a fost eradicată: Afganistanul și Pakistanul, care au înregistrat 87 de cazuri doar în cele opt luni ale acestui an.
Poliomielita (paralizia infantilă) sau virusul „polio sălbatic" este o boală acută infecțioasă și contagioasă care atacă măduva spinării și provoacă paralizie ireversibilă la copii.
Virusul a fost endemic în întreaga lume până când a fost găsit vaccinul anti-poliomielitic în anii `50.
Până în 1988, OMS a numărat 350.000 de cazuri la nivel global, iar în 1996 anunța că doar în Africa existau mai mult de 70.000 de cazuri.
În cei 30 de ani de luptă împotriva poliomielitei au fost cheltuiți aproximativ 19 miliarde de dolari.
Poliomielita (paralizia infantilă) este o boală infectioasa produsa de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor), care este de trei tipuri - virus polio (tip1,2,3). Boala este de o gravitate deosebita prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le provoacă pentru tot restul vieții.
În România, ultimul caz de poliomielită cu virus polio sălbatic (tip 1) a fost înregistrat în 1992, importat din Bulgaria, la un copil care nu fusese vaccinat antipolio, potrivit Centrului pentru prevenirea bolilor, iar cu polio vaccinal (VPO) în anul 2006, când s-au înregistrat două cazuri. În iunie 2002, OMS Europa a declarat întreruperea transmiterii virusului sălbatic în regiune, fiind a treia regiune OMS în care s-a certificat eradicarea poliomielitei, după regiunea celor două Americi, certificată în 1994 (ultimul caz – Peru, în august 1991) şi regiunea Pacificului de Vest, în anul 2000 (ultimul caz – Cambodgia, martie 1997).