Votarea Comisiei von der Leyen riscă să fie amânată după respingerea candidatului Franței și după căderea guvernului Dăncilă. Este posibil ca noua comisie să nu poată intra în funcție la 1 noiembrie, scrie Politico, citat de g4media.ro.
Asta după ce Parlamentul European a respins-o cu un vot covârșitor împotrivă pe Sylvie Goulard, nominalizarea Franței pentru postul de comisar pentru piața internă, politică industrială și apărare.
Sylvie Goulard a fost respinsă joi în urma unui vot copleșitor împotriva sa, după ce a fost audiată pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din Parlamentul European asociate portofoliului ei pentru domeniul pieței interne și nu a reuşit nici de această dată să convingă eurodeputaţii, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă.
Politico susține că respingerea lui Goulard a reprezentat și o înfrângere personală pentru von der Leyen, fost ministru al apărării în Germania și prima femeie care ar urma să fie aleasă președinte al Comisiei. Goulard este prietenă cu președintele-nominalizat al Comisiei și ar fi putut deveni unul dintre cei mai apropiați și de încredre aliați la Bruxelles.
În plus, dorința lui von der Leyen de a forma o comisie echilibrată pe criteriul de gen este acum periclitată. Vorbind în cadrul unui eveniment desfășurat la Lyon, Macron a părut să nege orice responsabilitate personală pentru această înfrângere. El a spus că a oferit trei nume drept potențiale nominalizări și că von der Leyen a insistat personal pentru Goulard.
„Adăugându-se la problemele cu care von der Leyen se confruntă deja, guvernul României a căzut, fiind neclar când va putea Bucureștiul să înlocuiască nominalizarea pentru postul de comisar”, mai scrie Politico.
Comisia Europeană așteaptă acum noile propuneri din partea Ungariei și Franței. Și România trebuie să trimită o a treia propunere de comisar european după ce Rovana Plumb a fost respinsă, iar Dan Nica a fost refuzat de Bruxelles, tot din cauza problemelor de integritate, ca și predecesoarea lui. După căderea guvernului Dăncilă, numele vehiculat pentru postul de comisar european este cel al europarlamentarului liberal Siegfried Mureșan.
Într-o scurtă declarație, von der Leyen a declarat că este timpul să se accelereze procesul numirii membrilor Comisiei. ”În același timp, toți cei implicați în acest proces au nevoie de suficient timp pentru a face următorii pași cu grijă”, a mai spus von der Leyen.
Un oficial european, care a vorbit cu Politico sub condiția anonimatului, a declarat că este acum ”aproape imposibil” ca noua Comisie să fie confirmată de legislativul european așa cum a fost planificat, pe data de 23 octombrie și să intre în funcție pe data de 1 Noiembrie.
Calendarul anunțat pentru formarea viitoarei Comisii de la Bruxelles prevedea ca până la sfârșitul acestei săptămâni să se încheie audierile comisarilor propuși de statele membre.
La 15 octombrie, Conferința președinților de comisie urma să evalueze rezultatul tuturor audierilor și va transmite concluziile sale Conferinței președinților. După evaluarea finală se decidea închiderea sau nu a auderilor în ședința Conferinței președinților din 17 octombrie.
Peste aproape două săptămâni era programat votul în plenul Parlamentului European pentru Ursula von der Leyen și întreaga sa echipă.
Finalul procedurii prevede că întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie supusă votului unic de aprobare din partea Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare din 21-24 octombrie.
Comisia completă trebuie să fie aleasă cu majoritatea simplă a voturilor exprimate în plen, prin apel nominal. Inițial, se estima că votul va avea loc pe 23 octombrie.
Ultimul pas presupune ca noua Comisie Europeană să fie numită oficial de către Consiliul European, în urma unui vot cu majoritate calificată.