Astfel, organizaţia susţine că cele patru Coduri "nu au fost larg analizate şi dezbătute în societate, iar deciziile de politică penală implicate nu au făcut niciodată obiectul unei reale consultări publice".
În acest context, Transparency solicită Parlamentului României să retrimită Codurile Guvernului pentru ca acesta să realizeze o reală consultare publică.
Transparency România precizează că cele patru Coduri au fost elaborate şi promovate în mod "complet netransparent".
"O analiză oricât de sumară a sondajelor de opinie recente ar arăta clar că anumite soluţii propuse sunt în dezacord cu valorile sociale împărtăşite de publicul larg – sancţionarea faptelor de corupţie cu pedepse modice, dezincriminarea incestului, limitarea libertăţii presei sau promovarea torturii", arată comunicatul Transparency.
Transparency International Romania susţine, în acelaşi comunicat, că prin proiectul Codului Penal şi al celui de Procedură Penală se aduc grave prejudicii intereselor României "prin politica de toleranţă maximă faţă de fenomenul generalizat al corupţiei".
"Astfel, deşi este demonstrat că fenomenul corupţiei afectează în mod substanţial resursele publice, deturnează instituţiile statului de la misiunea lor, că are, direct sau indirect, un efect negativ zilnic asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi că este sursa principală a sărăciei şi subdezvoltării României în raport cu celelalte state membre ale UE, Ministerul Justiţiei ridică la nivel de politică penală o lejeritate inadmisibilă faţă de acest flagel", arată TI România.
Potrivit comunicatului Transparency, Codurile au fost transformate din instrumente de luptă împotriva corupţiei în "instrumente de muşamalizare a corupţiei".
TI România mai acuză Ministerul Justiţiei că nu a pus la dispoziţie niciodată analizele nevoii de reglementare, studiile criminologice pe care s-a bazat, indicatorii de statistica judiciară reţinuţi în analiză şi nici analizele de impact şi proiecţiile privind aplicarea codurilor.
Transparency precizează că efectele noilor reglementări încurajază suspendarea executării pedepselor, prescripţia mai rapidă a răspunderii pentru infracţiunile de corupţie şi pronunţarea unor pedepse mai mici.
"Prin modul defectuos de redactare a părţii generale se ajunge la dezincriminarea celei mai mari părţi a faptelor de corupţie deja săvârşite şi, ca atare, la o amnistie parţială indirectă a actelor de corupţie care au măcinat şi afectat grav sistemul social şi dezvoltarea României. De asemenea, proiectul de cod penal şi cel de procedură penală conţin o serie de prevederi care intră în vădită contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi pot afecta eficacitatea legii", precizează comunicatul.