Problemele legate de Universitatea Spiru Haret continuă să apară. Absolvenţii Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene nu sunt primiţi la studiile de master de la universităţile de stat. Acestea contestă modul în care au susţinut examenele de licenţă.
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) este una dintre universităţile care privesc cu suspiciune diplomele şi adeverinţele de licenţiaţi ai facultăţilor din cadrul Spiru Haret.
Conducerea SNSPA spune că problema ţine de facultăţile care i-au licenţiat în Relaţii Internaţionale pe studenţii de la Spiru Haret.
"Ei şi-au dat licenţa la o facultate acreditată a lor, dar din câte ştim noi nu are competenţă pe domeniul respectiv", a declarat pentru REALITATEA.NET, Paul Dobrescu, rectorul SNSPA.
Absolvenţii povestesc de cazuri în care comisia Facultăţii de
Istorie din cadrul Universităţii Spiru Haret a susţinut examene de
licenţă pentru absolvenţi din cadrul RISE. Promoţia 2009 a facultăţii
de Relaţii Internaţionale are aceeaşi problemă.
"Adeverinţele de licenţă sunt înscrise la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, iar pe data de 14 iulie această facultate nu mai există pentru că se numeşte Facultatea de Sociologie Psihologie. Nici Asistenţă Socială nu are treabă cu Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, nici Sociologie şi Psihologie nu au vreo legătură", povestesc fostele studente ale Universităţii Spiru Haret.
Ministrul Educaţiei declară că fiecare Universitate are dreptul să evalueze modul în care au fost licenţiaţi viitorii masteranzi.
"Aş vrea să precizez că Universitatea primitoare a absolventului care a terminat studiile de licenţă cu diplomă de licenţă la Spiru Haret are dreptul să-i verifice documentele de studii, să ceară Universităţii Spiru Haret informaţii suplimentare pentru a clarifica anumite lucruri care nu sunt suficient de bine precizate din documentele de studii şi să hotărască dacă îl primeşte sau nu", a declarat Ecaterina Androndescu.
Reprezentanţii Spiru Haret susţin că diplomele trebuie recunoscute şi că nu este nimic anormal în modul în care s-a susţinut examenul de licenţă.
"Nu comisia contează, comisia n-are importanţă, sunt nişte profesori, ăia sunt pregătiţi, nu sunt veniţi de pe stradă", a spus George Nicolau, purtătorul de cuvânt al Universităţii Spiru Haret.
În replică, Ecaterina Andronescu spune că absolvenţii îşi pot rezolva singuri problemele.
Aceştia pot să resusţină examenul de licenţă la alte Universităţi, pot cere Universităţii Spiru Haret să le clarifice situaţia sau să facă apel la justiţie.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu consideră că toate problemele care ţin de Universitatea Spiru Haret sunt reglementate şi ar trebui să-şi găsească rezolvare.
"S-a adăugat şi un ordin al ministrului de aprobare a unei metodologii care reglementează pentru toate universităţile din România cum se transferă studenţii Spiru Haret către alte Universităţi decât cea unde s-au înmatriculat prima dată, pentru continuarea studiilor în programele de licenţă sau pentru programele de masterat", a declarat Ecaterina Andronescu.
"Să nu uităm totuşi că ei au optat pentru o Universitate sau alta, deci într-un fel şi ei au cel puţin o mică parte de vină atunci când nu au fost foarte atenţi la ce Universitate aleg şi evident dacă acea universitate funcţionează în legalitate sau nu", a declarat Ministrul Educaţiei.