În total, cele cinci state membre au depăşit cotele alocate cu 348.400 tone. Italia şi-a depăşit cota cu 1,5%, Olanda, cu 1,4%, Austria, cu 1,2%. La cotele pentru vânzări directe către consumatori, Italia şi Olanda au raportat depăşiri de 7.500 tone, din care rezultă o amendă pentru vânzări directe de 2,1 milioane euro. Anul trecut, totalul amenzilor s-a cifrat la 340 milioane euro.
"În pofida unei creşteri a cotelor pentru 2008-2009, producţia a fost aproape neschimbată faţă de anul anterior. Cu toate acestea, preţurile au fost mult mai mici. Cu o producţie cu peste 4% mai mică decât cota alocată, este evident că preţurile scăzute la poarta fermei din ultimele luni nu au avut deloc de-a face cu încetarea graduală a sistemului de cote", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel.
În afara României, livrările de lapte au fost sub cota alocată în Marea Britanie, Slovacia, Finlanda, Estonia, Letonia, Grecia, Ungaria, Suedia, Slovenia, Bulgaria, Lituania şi Malta.
Statele membre din Uniunea Europeană au alocate cote pentru laptele de vacă, una pentru livrările de produse lactate şi alta pentru vânzări directe către consumatori.