Ministerul Justiţiei urma să prezinte, pe 22 iunie, Ministerului Muncii propunerile privind salariile propriilor angajaţi. Tot săptămâna viitoare se aşteaptă ca proiectul să fie redactat, supus unei evaluari financiare şi postat pe site-ul Ministerului Muncii pentru dezbatere publică.
Până în prezent, s-a stabilit o serie de salarii la care ar trebui să se aştepte bugetarii, după aplicarea grilei unice. Printre acestea se numără salariul şeful statului care va avea 15 salarii minime pe economie, la fel ca şi preşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii Constituţionale şi ai celor două camere parlamentare.
În educaţie, cel mai bine plătit va fi profesorul universitar - 7.800 de lei. Un profesor cu gradul I cu 40 de ani vechime va primi un salariu de 5.500 de lei. În cazul debutanţilor din educaţie, salariile aproape că se vor dubla şi vor ajunge la 2.100 de lei.
Generalul şi chestorul general de poliţie vor avea acelaşi salariu, 8.190 de lei. Inspectorul principal de poliţie şi căpitanul din armată vor primi 5.100 de lei.
În administraţia locală, salariul prefectului se ridică la 7.650 de lei, în timp ce subprefectul va avea cu 60 de lei mai puţin.
Cel mai mare salariu din sănătate va fi obţinut de un medic primar de clinică. El va câştiga 5.400 lei, în funcţie de vechime. Este varianta propusă de Ministerul Sănătăţii şi negociată în cadrul grupului de lucru. O asistentă medicală cu studii medii va câştiga cel puţin 1.740 de lei.
Legea ar trebui să intre în vigoare, aşa cum cere Fondul Monetar Internaţional, la 1 ianuarie 2010.