UPDATE 23:55 - Actriţele Anne Hathaway şi Julia Roberts, printre celebrităţile care au împărtăşit că au votat pentru Harris
Actriţele Anne Hathaway, Julia Roberts şi Eva Longoria de la Hollywood se numără printre celebrităţile care au împărtăşit că au votat pentru Kamala Harris la alegerile din SUA, relatează DPA.
Postând pe Instagram marţi, Julia Roberts, vedeta din "Pretty Woman", a distribuit o imagine cu ea purtând un tricou Potus (preşedintele Statelor Unite) cu un semn feminin şi un autocolant pe care scria: "Am votat".
"Există un timp pentru speranţă, există un timp pentru a ne ruga şi există timp pentru a vota. Astăzi este acea zi", a scris ea.
Julia Roberts şi-a exprimat şi anterior sprijinul pentru Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţie, şi a participat la evenimente de campanie pentru aceasta.
Anne Hathaway, actriţă cunoscută, printre altele, din "Diavolul se îmbracă de la Prada", a distribuit o imagine cu ea cu un autocolant de vot şi a scris: "Am votat ca şi cum jumătate din vieţile din această ţară ar depinde de asta, am votat pentru Kamala Harris".
UPDATE 23:30 Elon Musk va petrece noaptea alegerilor cu Trump și de apropiații acestuia
Antreprenorul miliardar Elon Musk își va petrece noaptea alegerilor alături de Donald Trump și de cercul său de apropiați la locuința din Florida a fostului președinte, potrivit Sky News.
Acesta va urmări rezultatele votării la una dintre numeroasele reuniuni organizate de Trump, toate având diferite niveluri de exclusivitate.
Prezența lui Musk va însemna că republicanul va avea acces direct la persoana care controlează platforma de social media X în ceea ce s-ar putea transforma într-o noapte și câteva zile destul de haotice, pe măsură ce voturile sunt numărate.
UPDATE 23:10 - Echipa de campanie a lui Trump refuză acreditările unor jurnalişti pentru noaptea alegerilor, după critici
Jurnalişti de la mai multe organizaţii de ştiri nu au primit sau au rămas fără acreditare la evenimentul de urmărire a alegerilor din West Palm Beach, în Florida, ca represalii pentru acoperirea mediatică a campaniei lui Donald Trump, relatează CNN pe site-ul său.
Reporteri de la Politico, Axios, Puck, Voice of America şi Mother Jones s-au numărat printre cei cărora li s-au refuzat acreditările. Unii, cum ar fi Politico, au primit anterior acces la evenimentul de marţi noapte, dar decizia a fost anulată.
Echipa de reporteri şi un fotograf de la Politico a primit iniţial aprobarea să participe la eveniment, dar marţi dimineaţă au fost surprinşi să afle că li s-au refuzat acreditările, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu acest subiect. Persoana citată a sugerat că decizia a fost luată ca răspuns la un articol din revista Politico, în care s-a relatat că un director de campanie al lui Trump a fost concediat pentru că era naţionalist alb.
UPDATE 22:30 - Ameninţări cu bombă false legate de Rusia la secţii de votare din mai multe state (FBI)
Ameninţări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email ruseşti au vizat marţi secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI - relatează Reuters.
"Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent", a declarat FBI într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale biroului.
"Cel puţin două secţii de votare vizate de ameninţările false cu bombă în statul Georgia, aflat în plină bătălie electorală, au fost evacuate pentru scurt timp marţi.
Cele două locaţii din comitatul Fulton au fost redeschise după aproximativ 30 de minute, au declarat oficialii, iar comitatul solicită un ordin judecătoresc pentru a prelungi programul de votare al locaţiei după ora limită 19:00 din acest stat.
Secretarul de stat republican din Georgia, Brad Raffensperger, a dat vina pe intervenţia Rusiei pentru farsele cu bombe din ziua alegerilor. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
FBI nu a dat detalii cu privire la statele care au primit ameninţările, deşi un oficial a declarat pentru Reuters că numai Georgia a primit peste două duzini de ameninţări, dintre care majoritatea au avut loc în comitatul Fulton.
UPDATE 22.10 Bărbat arestat la Capitoliu. „Mirosea a benzină” și avea un pistol brichetă
Poliția americană a Capitoliului a arestat un bărbat care a intrat în Centrul de vizitatori, mirosind puternic a carburanți și cu o brichetă-pistol în mână
„CVC este închis pentru tururi pentru în ziua alegerilor”, a transmis postul de poliție din Capitoliu.
UPDATE 22:00 - Programul birourilor electorale a fost prelungit într-un comitat din statul Pennsylvania
Un tribunal din Pennsylvania a aprobat marţi o cerere de extindere a programului birourilor electorale într-un comitat foarte pro-Donald Trump din acest stat swing ca urmare a unei defecţiuni tehnice a aparatelor de vot, transmite AFP.
Secţiile de votare vor fi astfel deschise încă două ore, până la ora locală 22:00 (03:00 GMT), în comitatul Cambria, care în 2020 a votat în proporţie de aproape 70% pentru candidatul republican la preşedinţia SUA.
Pennsylvania este unul dintre cele şapte state cheie care se aşteaptă să decidă soarta alegerilor prezidenţiale în care se confruntă Donald Trump şi Kamala Harris.
Un tribunal din acest comitat a fost contactat de comisia electorală locală după ce aceasta a constatat o "defecţiune a software-ului" la aparatele electronice de vot care "a împiedicat alegătorii să îşi scaneze buletinele de vot completate", potrivit documentelor depuse marţi la instanţă.
UPDATE 21:30 - Primul mare stat-cheie în care se va cunoaște rezultatul votului din SUA
Rezultatul alegerilor din SUA în statul-cheie Georgia urmează să fie cunoscute în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat un oficial local, informează News.ro.
Aproximativ 70% dintre voturile exprimate în acest stat-cheie urmează să fie numărate ”până marţi seara, la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României)”, a declarat acesta presei.
Este un proces mai rapid decât în anii precedenţi, deoarece legea le permite comitatelor să înceapă să contabilizeze voturile anticipate şi prin corespondenţă mai devreme.
Pe de altă parte, orăşelul Dixville Notch, în New Hampshire, a fost primul care a numărat buletinele de vot exprimate, imediat după miezul nopţii (7.00, ora României), relatează CNN.
Donald Trump şi Kamala Harris au obţinut câte trei voturi fiecare.
În ultimele două rânduri de alegeri a fost ales candidatul democrat - Biden în unanimitate în 2020, iar Clinton cu patru din şapte voturi în 2016.
UPDATE 21:10 - Zeci de milioane de americani votează marţi pentru a decide dacă Kamala Harris sau Donald Trump vor accede la Casa Albă, într-un scrutin crucial pentru Statele Unite şi pentru lume. De la New York la Los Angeles, de la câmpiile din Midwest la coastele Floridei, cozi lungi de votanţi s-au format pe trotuare în această zi istorică, transmite France Presse.
"Îi încurajez pe toţi să iasă la vot", a declarat la un post de radio local democrata în vârstă de 60 de ani, care ar putea deveni prima femeie care conduce prima putere a lumii.
Peste 82 de milioane de americani au votat deja anticipat şi este imposibil de ştiut dacă vor fi necesare ore sau zile de numărătoare pentru a afla cine iese victorios.
UPDATE 20:40 - Bărbat, arestat în nordul statului New York după ce ameninţă să incendieze o secţie de votare
Un bărbat a fost arestat în nordul statului New York după ce a ameninţat să incendieze o secţie de votare, relatează The Associated Press.
Bărbatul s-a dus să voteze la Fowler, o localitate situată în apropiere de frontiera cu Canada, către ora locală 6.30 (13.30, ora României), anunţă într-un comunicat Poliţia statului New York.
Bărbatului, care a fost condamnat în trecut cu privire la o infracţiune, i s-a spus că nu poate vota, pentru că nu s-a reînregistrat după ce a fost eliberat.
UPDATE 19.30 - Site-ul cu informaţii electorale din Florida înregistrează probleme tehnice
Alegătorii din Florida care verifică pe un site administrat de către stat dacă sunt înscrişi sau nu pe liste electorale au primit marţi un mesaj cu privire la o eroare, relatează The Associated Press.
Un purtător de cuvânt al secretarului de Stat din Florida a confirmat că instrumentul de căutare de informaţii electorale online înregistrează probleme tehnice însă nu a răspuns unor întrebări despre cauza problemei.
UPDATE 19:15 - Donald Trump a votat
Președintele Donald Trump a spus că s-a simțit „încrezător” după ce și-a exprimat votul în Palm Beach, Florida, chiar dacă sondajele arată că cursa cu el și Kamala Harris este practic la egalitate.
El a fost însoțit de soția sa, Melania Trump.
Fostul președinte, purtând pălăria cu semnătura „Make America Great Again”, a criticat rapoartele despre haos la secțiile de votare din întreaga țară.
„Este o nebunie”, a spus el. „Aud doar că în anumite state va fi nevoie de mai mult timp.”
Numărarea voturilor se va extinde dincolo de noaptea alegerilor de marți și nu este clar când va fi un rezultat final.
UPDATE 19:00 - Trump îşi îndeamnă susţinătorii să voteze "indiferent cât de mult va dura"
Candidatul republican Donald Trump le-a cerut marţi susţinătorilor săi să voteze indiferent de cozile lungi la secţiile de vot în ziua alegerilor prezidenţiale din SUA, aflată în plină desfăşurare, transmite dpa.
"Entuziasmul votanţilor întrece toate limitele", a scris Trump pe reţeaua socială X. "Aceasta înseamnă că vor fi cozi lungi! Am nevoie să vă daţi votul indiferent cât de mult va dura. Staţi la rând", a îndemnat el.
"Democraţii comunişti radicali vor să vă luaţi lucrurile şi să plecaţi acasă", a mai scris fostul preşedinte republican.
La rândul ei, candidata democraţilor, Kamala Harris i-a chemat pe cetăţeni să voteze, scriind pe X că \"astăzi este ultima ta şansă să ai un impact în aceste alegeri".
UPDATE 17:40 - Secţiile de votare s-au deschis marţi într-unul din statele cheie pentru alegerile prezidenţiale americane, Georgia, unde peste 50% dintre alegători au votat în avans şi unde democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump sunt practic la egalitate, informează EFE.
Ca urmare a afluxului mare de alegători care au ales să voteze timpuriu, Secretariatul de Stat al Georgiei estimează că, la închiderea secţiilor de vot, la ora 19:00, 70% din buletinele de vot vor fi pregătite pentru tabulare.
Un total de aproximativ 3,8 milioane de persoane au votat în avans, iar alte 265.000 au votat în absenţă, ceea ce reprezintă aproape 56% din totalul de 7,2 milioane de alegători activi ai statului Georgia, un număr record potrivit aceleiaşi entităţi.
În centrele de votare, care au fost deschise pe 7 mai, îşi vor putea exprima sufragiul alte trei milioane de alegători.
Nu se anticipează cozi în această zi de vot, despre care oficialii electorali au garantat că va fi sigură şi transparentă, lucru pe care îl reiterează în mod constant după ce Donald Trump a denunţat o presupusă fraudă electorală în 2020.
UPDATE 16:40 - Trump - Harris a pus stăpânire pe casele de pariuri: Peste 125 de milioane de lire pe victoria lui Trump
Platforma BetFair Predicts, care utilizează date în timp real din piețele de pariuri pentru alegerile din SUA, pentru a vizualiza și prezice șansele de câștig ale candidaților, a împărtășit ce cred bookmakerii că se va întâmpla în cele șapte state-cheie, care pot fi decisive în rezultatul final, conform Sky News.
Bookmakerii estimează că Donald Trump va câștiga cinci dintre cele șapte state - inclusiv Pennsylvania, cu 19 voturi electorale esențiale.
Iată proiecțiile actuale: în Pennsylvania, Trump este estimat câștigător, cu o cotă de 8/11 (52%), în timp ce Harris are o cotă de 5/4 (48%). În Arizona, Trump este favorit, cu o cotă de 2/7 (73%), iar Harris are 100/30 (27%). În Georgia, Trump are șanse de 4/7 (64%) să câștige, în timp ce Harris are o cotă de 7/4 (36%).
UPDATE 13:20, ora României: A început votarea pe Coasta de Est
Este puțin peste ora 06:00 dimineață pe Coasta de Est a SUA și votarea a început în opt state, inclusiv cele din Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire și Virginia.
Unele secții din Indiana și Kentucky s-au deschis și ele, însă, din cauza diferenței de fus orar, altele vor fi deschise de la ora 07:00 (14:00, ora României).
UPDATE: Vot la egalitate la prima secție deschisă în SUA
Prima secție de votare la alegerile prezidențiale din SUA s-a deschis la miezul nopții, ora locală. Este într-o localitate minusculă, din New Hampshire, stat cu doar 4 electori.
La secția de votare sunt înregistrați doar 6 alegători. Trei dintre aceștia au votat pentru republicanul Donald Trump, iar ceilalți trei, pentru democrata Kamala Harris.
Temeri privind fraudarea alegerilor
Mai mulți susținători și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ce s-ar putea întâmpla în noaptea alegerilor. Aceștia au declarat că acuzațiile false ale lui Trump privind fraudarea electorală au alimentat tensiunile la nivel național.
În cadrul alegerilor de anul acesta, șapte state indecise sunt în atenția echipelor de campanie ale celor doi candidați. Este vorba despre Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.
În ceea ce privește intențiile de vot, Donald Trump și Kamala Harris merg umăr la umăr, potrivit sondajelor la nivel național.
Potrivit sondajelor, în Arizona, Georgia și Carolina de Nord, prima poziție a trecut de la un candidat la altul, însă acum, Trump are parte de un mic avantaj. În Nevada, situația este în favoarea Kamalei Harris. Michigan, Pennsylvania și Wisconsin au fost conduse de Harris la începutul lunii august, dar sondajele s-au schimbat, iar republicanul are acum un avans foarte mic.
Atât democrații, cât și republicanii au state pe care se pot baza în alegeri, însă pentru a câștiga, aceștia trebuie să obțină victoria și în afara zonelor tradiționale.