Cele trei seismemajore care s-au produs anul acesta, soldate cu peste 500 de morţi în total, au suscitat suspiciuni în întreaga lume. Trece în aceste vremuri Pământul printr-o perioadă seismică mai accentuată?
"Nu e nimic ieşit din comun faţă de anii precedenţi", linişteşte spiritele John Bellini, geofizician în cadrul U.S. Geological Survey. Nu e deloc neobişnuit să avem parte de mai multe cutremure puternice într-un singur an, explică Bellini pentru Live Science. Doar că profilul acestor mişcări tectonice diferă de la caz la caz, în funcţie de locul în care se produc şi antrenează, astfel, diverse scenarii ulterioare, fie că e vorba de tsunami-uri sau de alte replici seismice.
Peste un milion de astfel de fenomene se produc anual, însă majoritatea sunt minore, abia percepute de către oameni. Pe măsură ce urcăm pe scara magnitudinii, numărul cutremurelor devine tot mai rar: vreo 17 cutremure cu magnitudinea de 7.0 - 7.9 grade pe scara Richter se produc de-a lungul unui an şi doar unul de peste 8 grade are loc în tot acest timp. Un cutremur de 8 grade este însă de 10 ori mai puternic decât unul de 7.
Cutremurul care a lovit coasta Samoa a măsurat 8 grade, în timp ce cel din Sumatra a avut o intensitate de 7,6. În Italia, seismul din primăvară a avut doar 6,3 grade. Tsunamiul din 2004 din Oceanul Indian a fost generat de un seism cu magnitudinea de 9.3. "Avem pur şi simplu o săptămână mai ocupată de data asta", spune cu seninătate Bellini.
Urmăriţi aici cum s-a propagat seismul din Samoa.