Parlamentarii PD-L s-au retras din şedinţă la ora 10.00, grupul PD-L susţinând că are alte priorităţi (referindu-se la Colegiul Director al PD-L), în vreme ce PSD a anunţat că solicită prelungirea şedinţei până la epuizarea ordinii de zi.
Preda a apreciat că s-a ajuns în situaţia actuală datorită revizuirii din 2003 a Constituţiei în care este prevăzut clar dreptul şefului statului de a desemna candidatul la funcţia de premier.
"Niciodată Parlamentul României nu va fi un Congres al partidelor pentru lansarea candidaţior pentru diferite funcţii. Cu respectul pentru această funcţie şi pentru dumneavoastră, vă anunţăm că noi plecăm din sală la această mascaradă pe care vreţi să o faceţi", a spus de la tribună deputatul PD-L Cezar Preda.
Deputatul PD-L Cezar Preda a apreciat că hotărârea privind sprijinul
Parlamentului faţă de Johannis va discredita din nou forul legislativ
şi va submina democraţia prin faptul că este o încercare de a-l forţa
pe preşedintele Băsescu de a renunţa la atribuţiile sale.
"O instituţie fundamentală a statului se află în faţa unei acţiuni care
o va discredita încă o dată. Din punctul nostru de vedere, aceste
acţiuni subminează fundamental democraţia. Cu bună ştiinţă faceţi
abstracţie de prevederile constituţionale şi încercaţi prin forţa unei
majorităţi ostile cetăţenilor României", a spus Cezar Preda
referindu-se la proiectul de hotărâre de susţinere parlamentară a lui
Klaus Johannis.
De altfel, grupul parlamentar al PD-L s-a reunit în Colegiul Director al partidului. La întâlnire a participat şi Traian Băsescu.
"Nu există o soluţie mai păguboasă decât continuarea acestei mascarade", a declarat Mircea Geoană, reiterând că "adevăratul plan al d-lui preşedinte" este de a păstra Guvernul Boc până la alegeri".Declaraţia politică de susţinere a lui Klaus Johannis este o premieră pentru Parlamentul român, dar care nu are valoare juridică, ci doar scopul de a oficia majoritatea.