Niki Lauda, proprietar al companiei aeriene austriece FlyNiki, a insitat asupra faptului că doar un fulger nu ar putea niciodată să afecteze atât de serios un avion, potrivit unui interviu acordat ziarului austriac Oesterreich: "O lovitură de fulger nu poate afecta serios un avion".
Lauda, care are şi atestat de pilot pe curse comerciale şi pilotează deseori aeronave pe curse ale propriei sale companii aeriene, spune că modul de construcţie al carcasei unui avion, bazat pe principiile cuştii lui Faraday, cu rol de paratrăsnet, face ca şocurile transmise de un fulger să ocolească fuselajul.
"O aeronavă se comportă precum cuşca lui Faraday şi electricitatea este deviată mai degrabă în jurul avionului decât prin el. Este posibil ca un avion să fie lovit de 100 de fulgere şi nu este afectat”, a spus Lauda.
"În cel mai rău caz, o mică parte din sistemul electornic ar fi putut fi defectat, dar în general când se întâmplă asta, se remediază imediat (...) O lovitură de fulger nu poate fi niciodată cauza prăbuşirii unui avion. În cel mai rău caz, poate fi un factor care să contribuie, alături de alţi patru sau cinci factori implicaţi" a mai explicat pilotul.
Lauda, care a pilotat un avion în aceleaşi condiţii şi în aceeaşi zonă din apropierea coastelor Braziliei acum zece zile, a spus că este mai probabil ca o lovitură de trăsnet să fi scos din funcţiune radarul avionului, lăsându-l fără ghidare în timp ce a intrat într-o furtună tropicală.
"În mod normal, zbori în jurul unei astfel de furtuni fără nicio problemă, o ocoleşti, dar dacă eşti nevoit să treci chiar prin mijlocul unei asemenea furtuni, atunci poate fi foarte periculos (...) O asemenea furtună poate duce la prăbuşirea unui colos, aşa cum este acest Airbus, dacă aeronava zboară direct în mijlocul furtunii. Avionul ar putea fi distrus într-o aşa mare măsură încât nu ar mai putea să rămână în aer", a spus Lauda.