La 48 de ani, Nae Caranfil se numără printre cei mai talentanţi cineaşti români de după 1989. Peliculele sale au turnat adrenalină în trupul îngheţat de clişee al cinematografiei româneşti din ultimii 15 ani, radiografiind societatea cu umor, spontaneitate şi, mai ales, cu realism.
În 1993, cu "E pericoloso sporgersi", a devansat, ca scenariu, "Pulp Fiction"-ul lui Tarantino şi l-a ajutat pe talentatul Marius Florea să dobândească şi numele de scenă Vizante. Doi ani mai târziu, şi-a confirmat, cu "Asfalt Tango", apetitul pentru un dulce-amar incredibil de credibil, iar în 2002, odată cu "Filantropica", a mai demonstrat o dată că poveştile bune pot ajunge filme şi mai bune dacă sunt spuse cum trebuie. Acum, Caranfil îşi plimbă cel mai nou film, "Restul e tăcere", peste Ocean, unde producţia ar putea intra, în premieră pentru România, pe lista nominalizărilor la Oscar.
Reporter: Cum comentaţi propunerea venită din partea Centrului Naţional al Cinematografiei ca filmul dumneavoastră să fie candidatul României la secţiunea "Cel mai bun film străin" din cadrul selecţiei pentru premiile Oscar 2009?
Nae Caranfil: Deocamdată, nu comentez absolut nimic despre Oscar. Vreau să văd mai întâi rezultatul nominalizărilor, mai exact lista filmelor care vor intra în cursa finală pentru premii.
R.: Ce semnificaţie are, în perspectiva Oscarurilor din 2009, faptul că "Restul e tăcere" participă, tot în Statele Unite, la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs?
N.C.: Se spune că Palm Springs este o oglindire a filmelor care vor participa la secţiunea "Cel mai bun film străin" a Academiei Americane de Film. Voi ajunge pe 15 ianuarie la Palm Springs, iar pe 16 va avea loc proiecţia filmului "Restul e tăcere", care sper să fie bine primit. Dar este greşit să credem că rezultatul va influenţa decisiv nominalizările de la Oscar. La momentul la care voi fi cu filmul la festivalul din Palm Springs, sunt aruncate deja zarurile pentru selecţia Oscarurilor.
R.: Credeţi că România are şanse să câştige vreodată un premiu Oscar?
N.C.: În mod sigur, va veni şi ziua României la Oscar. Puţini înţeleg, însă, că ideea nu este că nu am luat Oscarul până acum, ci aceea că nu am fost nici măcar nominalizaţi până acum, că nu intram în lista cu cele cinci filme propuse!
R.: Care sunt planurile dumneavoastră pe termen scurt, după "Restul e tăcere"?
N.C.: Am câştigat susţinerea Centrului Naţional al Cinematografiei, acum doi ani, pentru proiectul "Alice în ţara tovarăşilor". Prin concursul din 2007, am primit finanţare din partea lor, cu suma de 500.000 euro. Dar filmul va înghiţi mult mai mulţi bani, pentru care căutăm încă sponsorizare. În măsura în care o găsim, îl voi finaliza în 2009.