Colegii de Coaliţie de la PD-L nu sunt, însă, de aceeeaşi părere. Premierul şi ministrul de Finanţe au spus răspicat că banii sunt destinaţi investiţiilor.
"Trebuie să găsim un minim de resurse pentru creşterea pensiilor şi salariilor mici. O parte din banii veniţi de la Comisia Europeană ar putea fi orientaţi către acest lucru", a spus Mircea Geoană.
O astfel de variantă, ce-i drept, doar în situaţii de extremă urgenţă, a fost invocată şi de preşedintele Traian Băsescu. "Doar în cazuri excepţionale o parte din cele şase miliarde poate fi folosită pentru alte acţiuni decât investiţii. Cel mai probabil, dacă vom avea nevoie, vom folosi o parte din aceşti bani pentru a susţine salariile şi pensiile mici în cazul în care criza se va adânci mai mult decât ne aşteptăm", declara preşedintele, în aprilie.
Premierul Emil Boc nu pare, însă, prea încântat de această variantă şi a precizat că, deocamdată, banii vor fi folosiţi pentru investiţii. "Sper, aşa cum spera şi preşedintele, să nu fim nevoiţi să redirecţionăm banii în altă parte. Astăzi, sunt şi rămân pentru investiţii", spunea primul ministru.
Şi mai vehement în această privinţă a fost ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea. Părerea acestuia a fost foarte tranşantă: "Nu poţi lua împrumutul ca să-l dai pe papa."
Din totalul împrumutului extern luat de România, de aproximativ 20 de miliarde de euro, o pătrime din bani va merge la Guvern. Prima tranşă va fi primită în iulie.