Twitter, YouTube, MySpace, Facebook, Flickr, Wikipedia. Toate aceste platforme web ajută discuţiile purtate an de an la Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial, să ajungă la toată lumea. "Și mai ales, să dea posibilitatea fiecărui utilizator de internet de pe glob, să aducă propriul aport la construirea unei planete mai puternice", după cum mărturiseşte elveţianul Matthias Lüfkens.
"Multe companii mă întreabă ce strategie să adopte în reţelele sociale. Numărul de vizitatori pe site-ul unei companii sunt complet irelevanţi, le spun. Trebuie să fii prezent pe toate reţelele sociale", spune cel care a reuşit să facă acest lucru cu summitul anual din oraşul elveţian.
Sfatul lui pentru companiile care vor să îmbrăţişeze reţelele sociale este să ofere frâiele comunicării direct consumatorilor. "Poţi să pierzi controlul comunicării, e adevărat, dar faci rost în acest fel de mai mulţi fani". Lüfkens a pus 600 de poze legate de Forumul de la Davos pe Flickr, toate sub regim Creative Commons (ceea ce înseamnă că oricine le poate prelua atâta timp cât precizează sursa). "Am dat tuturor posibilitatea să le folosească pentru a le pune în cărţi, pentru a le urca pe Wikipedia. Doar noi şi Casa Albă am dat liber în acest fel la pozele din portofoliu", explică Lüfkens cum a înţeles să ajute la popularizarea evenimentului în online.
La fel a făcut şi pe YouTube, "unde avem un canal propriu, cu înregistrările video integrale de la toate sesiunile. Sunt o extraordinară sursă de informaţie, iar comentariile au fost deschise utilizatorilor din întreaga lume. Papa are canal pe YouTube, la fel şi Primul Ministru din Marea Britanie, doar că la ei nu poţi comenta, ca la noi". Pe contul de Twitter, forumul de la Davos are 1,3 milioane de followeri. "Acolo întrebăm şi răspundem întrebărilor venite de la participanţi, fie că sunt prezenţi sau nu la conferinţă. În timpul conferinţelor de presă facem video livestreaming şi primim întrebări pe Twitter", explică Lüfkens.