"Mă bucur că sunteţi un preşedinte odihnit. Eu mă simt un cetăţean obosit şi înfrânt. Aţi venit cu un proiect în 2004 şi acest proiect a căzut într-o mlaştină. Şi dumneavoastră aţi intrat vrând-nevrând pe acest teren. Vă consider victima unei situaţii. Sunteţi singurul om politic care am sperat că veţi reuşi să scoateţi România din acest teren. Senzaţia mea însă este că cine intră pe scena asta politică intră în acest joc şi o face cu spatele la popor", a declarat Liiceanu, care a punctat pierderea reperului valoric în care se zbate România, de la ceea ce se întâmplă în educaţie, până la distrugerea patrimoniului.
"Păreţi resemnat!", i-a răspuns Băsescu. "Eu nu sunt. Ăsta e omul politic, el nu se poate resemna. Probabil vă uitaţi foarte mult la Realitatea şi Antena", a continuat glumind Băsescu, dându-i şi nu dreptate lui Gabriel Liiceanu.
Comentându-i reproşurile voalate, şeful statului a spus că situaţia "fabricii de diplome" de la Spiru Haret nu e unicată. "Tot sistemul de educaţie e aproape de Spiru Haret. În plus, cele mai mari fraude au fost descoperite în învăţământul de stat: la Oradea, la Iaşi, la Târgu-Jiu. Din punctul meu de vedere, am făcut ceea ce trebuia să fac ca preşedinte". Clasa politică e de vină, a replicat sala. "Alegeţi-o cum trebuie! Dacă aş fi dictator, aş numi-o pe placul dumneavoastră", a răspuns prompt prezidenţiabilul. "Sunt de acord că suntem într-o mlaştină. Dar omul politic intră şi în mlaştină, se şi murdăreşte. Dar trebuie să vezi şi capătul", a adăugat acesta.