„Tindem să analizăm factorii materni în evaluarea riscurilor asociate nașterilor, dar acest studiu arată că un copil sănătos este rezultatul muncii de echipă, iar vârsta tatălui contribuie la sănătatea copilului", a declarat Michael Eisenberg, profesor asociat de urologie.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat aproximativ 40 de milioane de nașteri și au arătat că, dacă tatăl are peste 35 de ani, pot exista riscuri mai mari la naștere, cum ar fi greutate mică a nou-născutului, crize convulsive și necesitatea ventilației imediat după naștere.
Şi vârsta tatălui contează, nu doar a mamei
În anul 2017, Eisenberg a publicat o lucrare prin care arată că numărul bărbaților care concep copii la o vârstă mai înaintată a crescut. În prezent, aproximativ 10% dintre tați au peste 40 de ani, pe când în urmă cu patru decenii procentul lor era de doar 4%.
„Observăm același tipar indiferent de rasă, nivel de educație, sau proximitate geografică. Drept urmare, devine din ce în ce mai important să întelegem ce consecințe poate avea vârsta asupra sănătății copilului și asupra mamei", a declarat Eisenberg.
Rezultatele studiului au arătat că în cazul bărbaților care au peste 45 de ani, riscul de a avea un copil născut prematur este cu 14% mai mare. Iar în cazul bărbaților care au peste 50 de ani, riscul de a avea un copil internat la terapie intensivă este cu 28% mai mare.
De asemenea, rezultatele au mai arătat că după ce un bărbat atinge vârsta de 35 de ani există o ușoară creștere a riscurilor la naștere. Asta pentru că fiecare bărbat acumulează în medie două noi mutații ale ADN-ului spermatozoizilor, pe măsură ce îmbătrânește.