"Suntem dezamăgiţi de autorităţile de la Chişinău, acţiunile lor denotă lipsa unei reale angajări în parcursul european. UE a subliniat că ritmul şi calitatea reformelor din Republica Moldova vor influenţa relaţiile cu instituţiile de la Bruxelles", a spus Diaconescu.
Cu toate aceastea, ministrul a declarat că România a fost şi este un susţinător al parcursului Republicii Moldova în UE. De asemenea, "ţara noastră susţine încheierea unui regim fără vize pentru cetăţenii din Republica Moldova", a completat Diaconescu.
Cel puţin 245 de români nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova, de joi până sâmbătă. Ministerul Afacerilor Externe a transmis mai multe note autorităţilor de la Chişinău. La rândul său, Ministerul moldovean de Externe a transmis Bucureştiului, prin ambasadorul Filip Teodorescu, să oprească valul de români, care destabilizează situaţia din Republica Moldova.
Singurul act de care au nevoie românii, ca să intre în Republica Moldova este paşaportul românesc, a mai spus Diaconescu. Practic însă, vameşii moldoveni le-au cerut românilor în ultimele zile invitaţie autentificată la notar sau asigurare medicală. Mai mult, şase români au fost informaţi că nu pot trece graniţa, pentru că nu au făcut testul HIV. Un ziarist a fost poftit să facă testul pe loc, dacă vrea să intre în Republica Moldova.
Vameşii au invocat şi faptul că unele documente ar fi fost deteriorate, iar câţiva români nu ar fi putut dovedi că au cu ce să se întreţină la Chişinău. Ministerul român al Afacerilor Externe a calificat drept inadmisibil tratamentul la care au fost supuşi românii.
În ultimele zile, trei români au fost expulzaţi, pentru acte de huliganism. Aceştia au anunţat că vor da în judecată Republica Moldova la Curtea Internaţională pentru Drepturile Omului.
Citeşte şi Peste 240 de români au fost întorşi de la graniţă, în două zile, de autorităţile moldovene