"Penetrarea broadband în România este la jumătatea ratei medii din Uniunea Europeană. În secolul vitezei şi al informaţiei, o conexiune la Internet de viteză mare şi la costuri rezonabile nu trebuie să fie un lux, ci o necesitate de interes public. De aceea, principala prioritate a mandatului meu este creşterea penetrării broadband în România", a declarat Cătălin Marinescu.
Pentru creşterea numărului de conexiuni la internet în bandă largă preşedintele ANCOM îşi propune relansarea în cel mai scurt timp a licitaţiei pentru licenţele BWA şi finalizarea deciziei privind furnizarea serviciilor 3G în banda de 900-1800MHz.
De asemenea, va fi evaluată şi posibilitatea de a stimula operatorii să extindă aria de furnizare a serviciilor 3G în cadrul licenţelor existente, precum şi reorganizarea, împreună cu aceştia, a benzii 3G în scopul creării condiţiilor pentru acordarea a cel puţin unei noi licenţe, cu compensările financiare corespunzătoare.
Un alt obiectiv îl constituie stimularea concurenţei pe pieţele de comunicaţii, prin orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu operatorii mobili. De asemenea, se doreşte demararea procedurii de orientare pe costuri a tarifelor percepute de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SRR şi SRTV, pentru a le transmite programele.
Totodată, Autoritatea îşi propune trecerea la televiziunea digitală, care conform normelor europene ar trebui făcută până în anul 2012. "Trecerea la televiziunea digitală reprezintă o obligaţie, dar şi o oportunitate pentru România. Dacă nu vor fi impuse obligaţii clare de dezvoltare, există riscul ca radiodifuzorii să nu folosească spectrul, să rămână la transmisia prin cablu şi DTH, privând utilizatorii români de emisia digitală, net superioară calitativ, dar şi de posibilitatea de a recepţiona anumite programe direct din eter, gratuit", a mai spus Marinescu.
Preşedintele ANCOM are în plan şi realizarea comparatorului de tarife.
Marius Cătălin Marinescu a fost numit, la începutul lunii aprilie, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru un mandat de şase ani, prin decretul prezidenţial nr. 509 din 1 aprilie 2009, publicat în Monitorul Oficial.