"Cedrus Libani", renumiţi pentru duritatea şi rezistenţa lor, figurează pe Lista Roşie realizată de IUCN, la capitolul "grav ameninţaţi cu dispariţia".
Ecologiştii atenţionează că încălzirea globală are efecte puternice asupra acestor arbori, care, victime ale defrişărilor intensive, nu mai trăiesc decât în zone protejate.
"Ajunge cu vorbele. Este timpul să acţionăm", a declarat Nizar Hani, coordonatorul ştiinţific al rezervaţiei naturale de cedri Al-Chouf, aflată în sud-estul Beirutului.
Această rezervaţie, cea mai importantă din Liban, a fost creată în 1996. O parte din aceşti arbori cu ace persistente, din familia pinului, au peste 2.000 de ani vechime.
Cedrul, care poate ajunge la 50 metri înălţime, iubeşte zăpada, şi creşte între 1.200 şi 1.800 metri înălţime. Încălzirea climatului i-ar putea împinge să crească şi mai sus pe munţi, pentru a supravieţui.
"Dacă, pe parcursul a mai multe zile consecutive, cedrii nu au parte de un amestec de ploaie, zăpadă şi chiciură, seminţele nu se pot împrăştia. Ei au nevoie de frig, pentru ca seminţele să se germineze", a declarat Fady Asmar, un consultant specializat în pădurile mediteraneene. "Ei au nevoie şi de bruma verii. Schimbările acestor factori de-a lungul anilor pot conduce la moartea arborilor", a mai spus Asmar.