"Nu încurajăm o depreciere a cursului, tot în sensul ajustării deficitului de cont curent", a declarat Isărescu, după ce a explicat că scăderea dezechilibrului extern "pare excesivă, mai ales dacă nu se va opri".
Guvernatorul BNR a completat că ultimele date arată o reducere a deficitului de cont curent către 5-6% din PIB în 2009, de la 12,3% din PIB anul trecut, cu atât mai dureroasă cu cât este marcată de trecerea sectorului privat de la un deficit de 7% din PIB în 2008 la un eventual surplus anul acesta.
"Stabilitatea cursului de schimb are la bază îmbunătăţirea fundamentelor economice externe ale României", a spus Isărescu, exemplificând prin restrângerea deficitului de cont curent şi a datoriei private externe pe termen scurt, precum şi prin acoperirea integrală a deficitului extern cu investiţii străine directe.
În acelaşi timp, un factor pozitiv este diminuarea ponderii rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale în rezerva valutară "de la 50% (înainte de reducerea RMO, n.r.) spre 30%", tendinţă care se va manifesta în continuare, ca parte a acordului cu FMI.