O singură ceaşcă de cafea conţine între 95 şi 165 de miligrame de cofeină – stimulentul natural ce ne aduce o serie de beneficii, printre care îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi a stării de spirit.
Cu toate acestea, beneficiile de care avem parte atunci când alegem să consumăm o ceaşcă de cafea nu reuşesc să schimbe faptul că aceasta băutură foarte populară naşte dependenta.
Astfel, atunci când scoţi cofeina din rutina ta zilnică e posibil să te confrunţi cu stări schimbătoare de dispoziţie şi cu dureri de cap, care sunt însoțite de regulă de iritabilitate și neatenție. De aceea, mulți oameni care beau regulat cafea fac asta doar pentru a evita acest sentiment.
De ce ai dureri de cap dacă nu mai bei cafea
Cel mai des întâlnit simptom care apare când nu mai bei cafea sunt durerile de cap. De obicei, acestea sunt ușoare și de scurtă durată. Mai rar ele pot dura până la o săptămână, iar, în unele cazuri, lipsa cafeinei poate provoca adevărate migrene.
Durerile de cap sunt urmate de modificări ale dispoziţiei, cauzate în principal de scăderea nivelului de dopamină din creier. Acesta este unul dintre motivele pentru care băutorii de cafea îşi continuă rutina zilnică, întrucât creşterea nivelului de dopamină datorat consumului de cafea îmbunătăţeşte starea de spirit.
Ceea ce înseamnă că atunci când renunţăm la cafea ne simţim, în prima fază, mai obosiţi, întrucât creierul trebuie să facă eforturi suplimentare, în lipsa stimulentului, pentru a deveni mai alert.
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Vermont a arătat că simptomele care apar la întreruperea consumului zilnic de cafea, şi care includ dureri de cap însoţite de un sentiment de oboseală, sunt cauzate de modificările fluxului sangvin din cauza lipsei de cofeină.