Mai des ca niciodată materialele toxice din care sunt fabricate becurile ecologice ajung în gropile de gunoi, de unde componentele chimice se scurg în sol şi în apă şi duc la otrăvirea peştilor şi a florei acvatice.
"Becurile ecologice sunt foarte eficiente, dar o dată ce au fost utilizate, devin o bombă biologică cu ceas" a declarat Leonard Robinson, directorul adjunct al Departamentului pentru Controlul Substanţelor Toxice din California, pentru foxnews.com.
Becurile "ecologice" conţin mercur şi nu ar trebui aruncate la coşurile de gunoi obişnuite, la fel ca celelalte becuri, avertizează specialiştii.
Depozitarea mercurului se face prin obţinerea unor forme insolubile, cum ar fi sulfura de mercur (compus inofensiv), însă e otrăvitor în forme solubile, cum ar fi clorura de metil. (n-red. wikipedia).
"Becurile ecologice ar trebui să fie înmagazinate şi reciclate imediat după utilizare, a mai adăugat Leonard Robinson.
Becurile fluorescente rămân însă o alegere foarte bună pentru protejarea mediului deoarece cantitatea de mercur pe care îl conţin este mai mică decât cea folosită în producţia pentru fabricarea becurilor incandescente.
Magazinele din Uniunea Europeană nu vor mai avea voie să cumpere becuri incandescente de 100 W sau alte corpuri de iluminat mate, deşi le vor putea vinde în continuare pe cele din stoc, potrivit unei decizii a Comisiei Europene care va intra în vigoare de la 1 septembrie.