"Experţii lumii au început să facă diferenţieri între criza financiară, care a fost vârful de lance, între criza economiei reale şi unii deja vorbesc despre o criză socială", a spus Adrian Vasilescu, la videochatul REALITATEA.NET Live.
"S-ar putea să mai fie probleme cu importurile, exporturile, industria auto, dar cea mai problematică este criza socială", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
În opinia lui Vasilescu, cele trei elemente -criza financiară, economică şi socială- dau ceea ce se numeşte "criza cea mai dură de după cel de-al Doilea Război Mondial şi criza cea mai dură de la Marea depresiune din 1929-1933".
Vasilescu a explicat că în primul trimestru al anului 2009 România a avut o scădere economică de până la -6,4% şi că, dacă în cel de-al doilea trimestru vom avea tot o scădere, ţara o să intre într-o recesiune ca la carte.
"Dacă şi cel de-al doilea trimestru vom fi sub zero, vom avea o recesiune după carte", a spus Vasilescu, adăugând că din al treilea trimestru trebuie să ne redresăm.
Adrian Vasilescu: Hrană ecologică pentru 6,5 miliarde de oameni nu va fi pentru că aşa ceva nu e posibil
"Nu ştiu dacă va fi o criză alimentară şi sper că nu va fi. Practic, lumea a trecut prin mai multe crize. Au fost crize alimentare
groaznice în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, care au produs ravagii
pe planetă. Au fost crize alimentare şi în secolul XX", a spus Adrian Vasilescu, care a făcut precizarea că discuţiile depre o criză a alimentelor sunt lansate de politicieni. "Politicienii din opoziţie vorbesc despre o criză alimentară pe care guvernanţii lumii nu pot să o stăpânească", a spus consilierul.
Pe de altă parte, Vasilescu a explicat că, odată cu creşterea populaţiei, hrana naturală nu a mai fost de ajuns şi astfel s-a trecut la hrana artificială.
"De când trăieşte omul pe Pământ şi până în 1850, abia a reuşit omenirea să adune un miliard de suflete. Din 1850 şi până acum, am ajuns la 6,5 miliarde de oameni şi, în curând, vom ajunge la 7 miliarde. Probabil că până în 2030 vor fi aproape de 10 miliarde de suflete pe planetă", a spus Vasilescu, menţionând că hrană ecologică, care este la mare căutare în ultima perioadă, nu va fi suficientă pentru 6,5 miliarde de oameni.