Gelu Dae, inspector şef AFER, a declarat miercuri că un cârlig de la primul vagon care a deraiat era defect, astfel că vagonul s-a rupt de restul trenului, a deraiat şi a tras după el într-o râpă alte cinci vagoane, un altul a căzut pe cealaltă parte a râpei şi alte trei au sărit de pe şine.
"Comisia a stabilit drept cauză principală a accidentului feroviar produs la Boju ruperea cârligului de tracţiune a celui de-al 17-lea vagon din compunerea trenului, acest vagon fiind şi primul dintre cele nouă deraiate. Vinovăţia revine a agentului economic care introdus în circulaţie vagonul cu defecţiunea respectivă. Rupera cârligului s-a produs ca urmare a unor vicii ascunse existente la acest cârlig. Vina aparţine Unifertrans", a spus Dae.
Acesta a subliniat că AFER a cercetat şi starea şinelor, constatând că nu era nimic în neregulă.
Comisia de anchetă a AFER a propus Unifertrans o serie de măsuri pentru a evita astfel de accidente pe viitor. "Ei vor fi nevoiţi, conform raportului de cercetare, să manifeste mai multă exigenţă la punerea în circulaţie a materialului rulant, să efectueze conform reglementărilor reviziile la formarea trenului şi, de asemenea, cu prilejul reparaţiilor, să depisteze eventualele vicii ascunse", a afirmat Dae, adăugând că firma va trebui să îşi pregătească personalul pentru a respecta măsurile impuse de comisie.
Totodată, Gelu Dae a afirmat că, în ceea ce priveşte daunele materiale, acestea pot fi cerute doar de Compania Naţională de Căi Ferate, cu care Unifertrans are o relaţie contractuală. Inspectorul şef al AFER a mai spus că firmei Unifertrans i-au fost transmise prin poştă concluziile anchetei.
Reamintim că, în cursul după-amiezii de 21 septembrie, şapte vagoane ale unui transport de motorină al firmei Unifertrans au deraiat şi au căzut în râpa de lângă şinele de cale ferată de pe raza localităţii clujene Boju, în urma incidentului înregistrându-se scurgeri de produs petrolier în sol.
Totodată, alte două vagoane au rupt câţiva stâlpi ai CFR din zonă şi unul a căzut peste un alt fir de cale ferată, astfel că timp de 48 de ore circulaţia feroviară între municipiile Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii a fost blocată.