Descoperire surprinzătoare în România: O zonă considerată sigură ar putea fi afectată de cutremure O descoperire recentă, realizată de o echipă de cercetători români, sugerează că Dobrogea, o regiune cunoscută până acum ca fiind stabilă din punct de vedere seismic, ar putea să experimenteze cutremure locale. Studiul, publicat în revista EGUsphere, ridică întrebări cu privire la stabilitatea tectonică a acestei zone, care în trecut nu era considerată predispusă la astfel de fenomene.
O nouă DESCOPERIRE: Polul Nord magnetic se îndreaptă spre Rusia. Cu ce schimbări vine la pachet O nouă descoperire a specialiștilor atrage atenția asupra unei schimbări semnificative în mișcarea Polului Nord magnetic, care pare să se îndrepte din ce în ce mai mult spre Rusia. Cercetătorii au observat o activitate neobișnuită în zona Siberiei și spun că fenomenul este legat de o mișcare haotică și turbulentă a „mingi de fier topit” aflate în centrul Pământului, care generează câmpul magnetic al planetei.
Modificare majoră la platforma WhatsApp. Toți utilizatorii vor beneficia de o nouă funcție Platforma WhatsApp a lansat funcţia „Drafts” („Ciorne”), care le permite utilizatorilor să acceseze cu uşurinţă mesajele neterminate, potrivit presei de specialitate.
45 de ani de la cel mai mare DEZASTRU naval din România. Elena Ceaușescu a fost "piaza rea" - FOTO GALERIE Pe 15 noiembrie se împlinesc 45 de ani de la cel mai mare dezastru naval din istoria navigației maritime civile românești. În incendiul devastator care a mistuit petrolierul "Independența" au murit 42 dintre cei 45 de membri au echipajului. Ca în cazul oricărui eveniment de asemena proporții, cu timpul s-au creat și o serie de legende, una dintre ele fiind legată de lansarea la apă, când Elena Ceaușescu ar fi fost "piaza rea".
Amendă uriașă pentru Facebook, în Uniunea Europeană. De la ce a pornit totul Meta, compania mamă a Facebook, a fost amendată de Comisia Europeană cu aproape 800 de milioane de euro. „Meta și-a legat serviciul de mică publicitate Facebook Marketplace de rețeaua sa de socializare personală Facebook și a impus condiții nedrepte altor furnizori de servicii online de mică publicitate”, consideră specialiștii Comisiei Europene.
Schimbare majoră la YouTube. Deși este menită să îmbunătățească navigarea, riscă să provoace frustrare printre utilizatori Platforma de streaming video explorează introducerea unor gesturi noi care ar permite utilizatorilor să treacă între videoclipuri prin glisarea în sus sau în jos atunci când clipul este redat pe ecran complet în modul peisaj.
Ce este „spoonfig” - ultima modalitate de atac a infractorilor cibernetici Spoofing-ul telefonic reprezintă un tip de atac cibernetic fără complexitate tehnică, prin care atacatorii pot realiza apeluri către victime folosind, în aparență, un număr de telefon diferit.
Traducătorii, revoltați și îngrijorați, după ce o editură a luat decizia de a folosi AI pentru traducerea unor cărți O editură olandeză a anunţat că va utiliza inteligenţa artificială pentru traducerea unor cărţi, însă acest lucru a generat o reacţie negativă din partea angajaţilor din industrie, care sunt îngrijoraţi de consecinţe dacă acest lucru devine o normă.
Nici BAC-ul nu mai e ce-a fost! Inteligența artificială, în ajutorul elevilor care vor susține examenul maturității: cum pot învăța mai ușor copiii Inteligența artificială îi învață pe elevii de clasa a 12-a cum să ia nota 10 la examenul de Bacalaureat! Un grup de studenți din Cluj-Napoca a venit cu ideea aceasta. Tinerii creează videoclipuri scurte, care conțin rezumate ale unor teme din programa de examene. O tânără româncă este cea care a venit cu inițiativa, mai apoi, alți studenți s-au alăturat proiectului care se bucură de un adevărat succes.
Nouă entitate biologică în corpul uman: o descoperire surprinzătoare în gură și în intestine O echipă internațională de cercetători, condusă de laureatul Nobel Andrew Fire și cu sprijinul Institutului de Biologie Moleculară și Celulară a Plantelor (IBMCP) din Valencia, a identificat o entitate biologică necunoscută anterior, prezentă în bacteriile din cavitatea bucală și intestinul uman.
Ghidul privind ingineria socială sau cum să te ferești de țepele pe internet. Țiriac nu-ți cere bani de investiții pe Facebook! S-au înmulțit atacurile prin care infractorii cibernetici, la adăpostul unor nume sonore în lumea financiară sau al unor companii de renume, atrag credulii care au impresia că miliardarul Ion Țiriac le cere bani de investiții pe rețelele sociale.
Descoperire medicală revoluționară: Un virus capabil să distrugă bacteriile rezistente la antibiotice a fost identificat O echipă de cercetători din Australia a descoperit un virus capabil să distrugă superbacteria Klebsiella, conform unui studiu recent publicat.
Este OFICIAL! România se pune la adăpost! Vom avea drone „Made in Romania” Ministerul Cercetării și cel al Economiei au semnat protocolul pentru inițierea programului de dezvoltare de drone 100% românești.
Apocalipsa din Spania, văzută din SPAȚIU. Valencia a dispărut sub o mare de noroi în timpul inundațiilor - FOTO O serie de imaginile din satelit dezvăluie adevărata amploarea catastrofală a inundațiilor care au lovit regiunea Valencia și au ucis cel peste 200 de oameni. Metropola a fost pur si simplu străbătută de o pată de culoare maro, așa cum apare pe imaginile satelitare, în fapt uriașa maree de apă și noroi care a distrus totul în cale.
Platforma lui Elon Musk, decizie controversată. Utilizatorii rețelei sociale „X” sunt expuși Elon Musk se află în mijlocul unei noi decizii care a scandalizat lumea. De data aceasta este vorba despre introducerea unei funcții controversate pe platforma X.
Cum o simplă aplicație de pe telefon a expus locațiile unor lideri mondiali: vulnerabilități în securitatea globală O aplicație aparent inofensivă, folosită de milioane de oameni pentru monitorizarea performanțelor sportive, a dezvăluit vulnerabilități majore în securitatea unor lideri de stat.
Dosarul Tal Hanan. Președintele AEP, Toni Greblă: N-am primit nicio sesizare, nu mă apuc să declanșez anchete fără informații Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, spune că nu a primit nicio sesizare în legătură cu informațiile că într-o clădire ar fi servere care l-ar putea ajuta pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale, ferme de boți, cum le-a numit premierul Marcel Ciolacu.
Guvernul anunță vouchere pentru inovare: cine beneficiază de program. Suma totală: 8 milioane de lei Guvernul va aproba voucherele pentru inovare, un program-pilot de 8 milioane de lei pe care îl va extinde în viitor, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Un oraș antic, de mărimea Bucureștiului, a fost descoperit din întâmplare în jungla mexicană Un impresionant oraș mayaș, ascuns de sute de ani sub vegetația densă din Mexic, a fost descoperit cu ajutorul tehnologiei moderne Lidar.
Cum poți fi urmărit în secret de iPhone-ul tău. Mare grijă la aceste 3 setări știute de puțină lume Posesorii de iPhone folosesc, în medie, aproximativ 60 de aplicații pe telefon, utile pentru activități zilnice de la comunicare la planificare. Totuși, aceste aplicații pot veni cu setări implicite care permit accesul la informații personale, relatează Daily Mail.
O nouă înșelătorie pe WhatsApp te lasă fără bani în cont. Mare grijă dacă primești acest mesaj! Recent, poliția din Nürnberg a desfășurat o operațiune de amploare pentru a destructura o bandă infracțională care folosea metoda înșelătoriei prin mesaje de tipul „Bună, mamă! Telefonul meu mobil s-a stricat, acesta este noul meu număr”.
Premiu de 3 milioane de dolari pentru oamenii de știință care vin cu soluții pentru GUNOIUL din spațiu. Oferta de nerefuzat a NASA NASA a pus la bătaie un premiu de trei milioane de dolari pentru oamenii de știință care vin cu soluții pentru gestionarea deșeurilor din spațiu. Totul vine după ce agenția spațială a organizat mai multe misiuni de lungă durată atât pe Lună, cât și pe Marte.
Everest va fi întotdeauna cel mai înalt munte din lume? Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume, dar unii curioși, chiar din rândul oamenilor de știință, se întreabă dacă situația aceasta se va păstra pentru totdeauna. Părerile sunt împărțite, dar există un cvasi-consens că dacă se va schimba clasamentul înălțimilor, tot un masiv din Himalaya va deține supremația.
Primul animal care își oprește ceasul biologic și nu mai îmbătrânește. Ar putea face și omul la fel? Descoperire de excepție a oamenilor de știință. O specie de pește se pare că are capacitatea de a-și ori ceasul biologic, ceea ce însemnă că nu mai îmbătrânește. Pornind de la acest exemplu, cercetătorii se întreabă dacă procesul ar putea fi replicat, astfel încât să poată fi aplicat și în cazul oamenilor.
Atac cibernetic la Primăria Sectorului 5. Hackerii nu au reușit să fure datele Specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică spun că atacul de la serverele Primăriei Sector 5 nu s-a soldat cu ceea ce hackerii și-au propus: furtul de date.
Ce se întâmplă cu trupurile oamenilor când ajung în spațiu: Mărturia unui membru al misiunii Polaris Dawn Misiunea Polaris Dawn, realizată de SpaceX, a adus în prim-plan efectele călătoriilor în spațiu asupra corpului uman, în special datorită mărturiilor membrilor echipajului său. În cadrul acestei misiuni, care a atins cea mai înaltă orbită terestră din ultimele decenii, participanții au raportat diverse senzații fizice, iar experiențele lor au evidențiat provocările unice ale vieții în condiții de microgravitație.
A apărut umbrela anti-cuțit! Un nou trend în domeniul securității: dispozitiv unic în lume Inovație japoneză pentru siguranța călătorilor: umbrela anti-cuțit devine un nou instrument de protecție în transportul public. În fața unei creșteri a îngrijorărilor legate de siguranța pasagerilor, compania feroviară JR West din Japonia introduce un dispozitiv unic în lume – umbrela anti-cuțit, creată special pentru a proteja personalul și călătorii de potențiale atacuri violente.
Bogdan Ivan (PSD): AI nu este o amenințare pentru locurile de muncă Inteligența artificială nu este o amenințare pentru locurile de muncă, dar va putea duce la eliminarea cozilor și la un răspuns rapid din partea tuturor instituțiilor, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
Descoperire revoluționară în fizică: Ce se întâmplă când se întâlnesc 3 găuri negre Fizicienii au făcut o descoperire importantă în ceea ce privește „problema celor trei corpuri”, un subiect de lungă durată în fizică, ce explorează felul în care trei obiecte interacționează gravitațional. Deși această problemă este cunoscută pentru natura sa haotică și impredictibilă, o cercetare recentă a arătat că nu totul este atât de dezordonat cum se credea anterior.
Cum au încercat americanii să transforme fulgerul în cea mai puternică armă. Descoperirea care ar fi putut descuraja orice inamic În perioada Războiului Rece, când tensiunile geopolitice și militare atingeau cote alarmante, Statele Unite căutau constant noi metode de a-și consolida puterea defensivă și de a descuraja inamicii. În acest context, Agenția Centrală de Informații (CIA) a explorat idei excentrice, printre care se numără utilizarea fulgerului ca armă. La sfârșitul anilor 1960, un om de știință a venit cu o propunere inedită, bazată pe idea că forțele naturale ar putea fi canalizate și controlate pentru a crea un instrument de război devastator.