Încălzirea globală, alături de poluare pot „reactiva” virusuri din preistorie și înghețate de zeci de mii de ani sub pământ, care până acum erau în stare latentă. Un virus de acest fel ar pune în pericol sănătatea tuturor oamenilor pe Pământ și a animalelor, anunță oamenii de știință. Au fost deja izolate câteva virusuri din permafrost, din regiunile înghețate din Siberia, iar cercetătorii avertizează că riscul declanșării unei pandemii din cauza încălzirii globale nu trebuie subapreciat, chiar dacă pare puțin plauzibil pentru moment, ca într-un scenariu științifico-fantastic. Semnalul de alarmă dat are legătură cu schimbările climatice provocate de poluare în primul rând, de alimentația oamenilor.
Este vorba de așa-zisul „virus zombie”, cel mai mare descoperit până în prezent. Este extrem de periculos, fiind la fel de letal ca atunci când mamuții încă populau Pământul. Virusul mortal a fost izolat din permafrostul siberian de o echipă de cercetători ale căror concluzii au fost publicate în urmă cu aproape o lună. Potrivit primelor concluzii, virusul gigant poate infecta organisme unicelulare, ca amiba, nu animale sau oameni. Însă încălzirea globală accelerată poate schimba oricând condițiile pentru transmiterea la următorul nivel: la animale și oameni.
Foto: CNN
LA UN PAS DE INFECTAREA LA OAMENI CU VIRUSURI DIN PERMAFROST - PRECEDENTUL EXISTĂ
Oamenii de ştiinţă susțin că nu se știe cât timp rămân infecțioase virusurile izolate din permafrost fără a trece la oameni și animale. Încălzirea globală favorizează o posibilă trecere la animale și oameni.
„Cât timp ar rămâne izolate aceste virusuri odată expuse la actualele condiții (de încălzire globală, n.r.) sau cât de mare este posibilitatea să întâlnească o gazdă potrivită”, se întreabă oamenii de știință, scrie CNN.
„Riscul ca o pandemie să fie provocată de un virus preistoric creşte masiv în contextul încălzirii globale. Iar dezgheţarea permafrostului va continua să se accelereze şi mai mulţi oameni vor popula Arctica, urmând proiectele industriale dezvoltate aici”, explică Claverie.
Astfel că se poate produce oricând infecția umană. Mai ales că în permafrost au fost găsite urme de virusuri și bacterii ce pot infecta oamenii.
De exemplu, în 1997 a fost identificat un material genomic din tulpina de gripă ce a provocat pandemia din 1918, de gripă spaniolă, ce s-a întins până în 1919 și a ucis aproape 50 de milioane de persoane. Virusul respectiv a fost izolat dintr-o mostră de plămâni din corpul unei femei exhumate din permafrost într-un sat din Peninsula Seward, Alaska. Apoi, în 2012,au fost identificate urmele genetice ale virusului variolei în rămășițele mumificate de 300 de ani ale unei femei îngropate în Siberia. Mai târziu, un focar de antrax din Siberia ar fi fost declanșat în 2016 din cauza dezghețului permafrostului de căldura verilor. Astfel, accelerarea încălzirii a făcut posibilă activarea sporilor vechi de antrax din permafrostul care a început să se topească, după 70 de ani de la ultimul focar de antrax. În 2016, bacteria a ucis mii de reni din populația din peninsula Yamal din nord-vestul Siberiei și a afectat și zeci de oameni.
Kimberley Miner, climatolog la NASA, declară că este îngrijorată de starea permafrostului care acoperă o cincime din emisfera nordică și rezistă de milenii sub tundra arctică şi taigaua din Alaska, Canada şi Rusia.
Foto: CNN
În afara virusurilor letale din permafrost, și deșeurile chimice și radioactive din timpul Războiului Rece pun în pericol viața pe Pământ din cauza dezghețurilor provocate de încălzirea globală.
„Este îngrijorător ce se întâmplă cu permafrostul și asta arată cât de superimportant este să fie menținut înghețat cât mai mult din suprafața pe care se întinde”, spune Miner.
Temperaturile din regiunile arctice cresc de patru ori mai repede decât în celelalte regiuni de pe Terra în urma încălzirii globale. Și în acest fel se topește treptat stratul superior de permafrost.
Permafrostul este ca o capsulă a timpului, pentru că păstrează virusuri preistorice dar și rămășițele mumificate ale unor animale preistorice dispărute, explică cercetătorii.
EXPERIMENTE CU VIRUSURI IZOLATE DIN PERMAFROSTUL SIBERIAN - „VIRUSURI ZOMBIE”, GIGANȚI ȘI SUPER INFECȚIOȘI
Pentru a înțelege mai bine riscurile prezentate de virusurile înghețate, Jean-Michel Claverie, profesor de medicină și genomică la Școala de Medicină a Universității Aix-Marseille din Marsilia, Franța, a făcut mai multe teste pe mostrele luate din permafrostul siberian pentru a vedea dacă există particule virale. Descoperirea este uluitoare: sunt particule încă infecțioase.
Claverie susține că a găsit „virusuri zombie”. Este un tip de virus gigant și infecțios pe care l-a descoperit prima oară în 2003, mult mai vizibil, astfel că poate fi studiat mai bine în laborator. El și-a continuat cercetările pentru a identifica virusuri înghețate în permafrost după ce o echipă de cercetători ruși au reușit să readucă la viață o floare din semințe vechi de 30.000 de ani. Claverie a reușit să reînvie, în 2014, un virus izolat din permafrost, care poate infecta organisme unicelulare, ca amiba, nu animale sau oameni. Experimentul a fost repetat un an mai târziu, care a vizat tot infectarea unor amibe.
Foto: CNN
Potrivit ultimelor sale cercetări, tulpinile izolate sunt ale altor familii de virusuri pe lângă cele izolate anterior. Cel mai vechi virus avea aproape 48.500 de ani, provenind din solul dintr-un lac subteran.