Potrivit specialiștilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei - zona Odessa și nordul Mării Negre.
Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40...45 km/h, anunță ANM.
"Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei", spun meteorologii.
În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, mai arată informarea ANM.
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că, în noaptea de marți spre miercuri, gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc.
Flăcările s-au extins cu repeziciune din cauza vântului. O localnică a fot salvată din calea focului mistuitor, relatează media ucrinene.
O suprafață de 45 de hectare a fost afectată. În zonă au fost mobilizate foțe impresionante de intervenție.