Comunitatea din Arezzo trăiește sentimente amestecate în aceste zile. Pe de o parte, există o liniște foarte mare, puțină lume aventurându-se afară. pe de altă parte, „cei mai mulți au renunțat la activitățile zilnice. Faptul că nu ți se permite să îți hrănești tabieturile, activitățile cu care erai obișnuit, reprezintă lucrul cel mai neplăcut. Cu toții se plâng de plictiseală”, povestește românca din Arezzo.
Mai mult, cei care au de-a face cu persoane în vârstă în domeniul lor de activitate simt o oarecare teamă. Este și cazul unei manichiuriste românce din Arezzo, care a renunțat la multe dintre programări. Asta aduce de la sine și o diminuare consistentă a veniturilor.
Cum schimbă coronavirusul cursul normal al vieții
Românca din Arezzo ne-a povestit și despre un permanent sentiment de imprevizibilitate. Nu se cunoaște dinainte ce se va întâmpla, ce măsuri vor anunța autoritățile. Femeia povestește un caz concret în care o prietenă și-a petrecut noaptea la ea, reușind să revină cu greu în localitatea de domiciliu. Autoritățile înăspriseră peste noapte trecerea dintr-un oraș în altul, implicînd poliția municipală în tot acest demers.
Pentru a reveni în orașul de reședință, femeia a fost nevoită să completeze o declarație prin care și-a motivat deplasarea. Trecerea dintr-o localitate într-alta se face acum pe baza unui permis de trecere, care să explice motivul pentru care cel în cauză face asta. Un avantaj în acest sens, mai spune românca din Arezzo, îl au cei care lucrează în alte zone decât cea de domiciliu, pentru că ei se pot deplasa „în voie”. Ieșirile și intrările din orașe sunt păzite de militari și de vehicule ale Armatei.
Deși poate părea că lucrurile acestea funcționează eficient, românca din Arezzo precizează că „au fost și oameni care au fentat sistemul, deplasându-se în voie, fapt care arată că nu e totul bine pus la punct, încă.” Femeia mai spune și că unii dintre tineri nu prea țin cont de sfaturile și de hotărârile cu privire la COVID-19. „Aceștia afișează, în viziunea celor mai în vârstă, un teribilism absurd. Sunt destul de tare criticați pentru comportamentul lor”, mai completează femeia.
Cum s-a schimbat domeniul public. Cum sunt afectate școlile, muzeele, magazinele sau restaurantele
Românca din Arezzo ne-a relatat și cum e perturbată activitatea de zi cu zi în comunitate. Astfel, școlile fuseseră închise inițial până pe data de 15 martie, un nou decret modificând acest termen. Pe noua variantă, elevii nu vor mai merge la cursuri până pe 3 aprilie.
Afectate sunt și alte zone de activitate. Muzeele, sălile de sport, cinematografele, piscinele, teatrele, centrele sociale și culturale, cluburile, sălile de bingo, casele de pariuri, sălile sportive sunt toate închise. Nunțile și ceremoniile funerare au fost suspendate. Este posibilă doar ceremonia civilă din cadrul căsătoriei însă strict în prezența martorilor. Nimeni altcineva nu poate să asiste. Românca mai spune și că barurile și restaurante au un program redus. Sunt deschise doar în intervalul 06:00 – 18:00.
„Cei care le conduc trebuie să se asigure că persoanele care le frecventează mențin o distanță de minim un metru între ele. Cei care nu respectă aceste reguli riscă să le fie închisă afacerea. Dat fiind faptul că localurile din zonă sunt relativ mici, pot avea trei, maxim patru clienți în același timp.”
Cozi la supermarketuri, măsuri speciale la ghișee
Tabloul crizei noului coronavirus nu poate fi complet fără panica oamenilor. Românca din Arezzo ne-a mai spus că magazinele sunt luate cu asalt, încă de la ora deschiderii . „Înarmați cu mănuși, cu măști, oamenii formează cozi interminabile. Trebuie să păstreze între ei aceeași distanță minimă de un metru. Uneori, de teamă că nu vor mai găsi produse pe raft, uită de acest aspect și se îmbulzesc. Cineva e responsabil să le atragă atenția. Vânzătorii poartă la rândul lor măști, mănuși.”
O altă măsură nouă și excepțională o reprezintă instalarea unor cutii la ghișeele de schimb valutar, cutii în care oamenii pun banii. Tot din acele cutii vor ridica și valutele pe care le primesc. Sistemul cutiilor a fost impus și la mini-marketuri.
Orașul Arezzo este văduvit în aceste zile și de turiști, acest lucru completând tabloul dezolant pe care îl prezintă românca din Arezzo. Tot aici, se filma în urmă cu mai bine de 20 de ani filmul de Oscar La vita è bella, de Roberto Benigni. Să sperăm că acele zile vor reveni curând în Arezzo, dar și în întreaga Italie.
Andrei Zbîrnea