"Eu am fost în delegaţia Parlamentului României la întâlnirea cu delegaţia Comisiei Europene pe MCV şi atunci şi acum spun că au existat unele probleme în discuţiile legate de dinamica aplicării de către Parlament a unor decizii judecătoreşti. Lucrurile în ultimul an s-au îmbunătăţit substanţial, dovadă că în prezent nu există nicio restanţă în Parlament, nici în Cameră şi nici în Senat, privind eventuale solicitări de ridicare a imunităţii”, a precizat Chelaru, membru al Comisiei juridice a Senatului.
În opinia lui Chelaru, activitatea din ultimul an, inclusiv a Parlamentului, "a făcut dovada Comisiei Europene că toate forţele politice doresc o independenţă a justiţiei, stat de drept consolidat şi un sistem democratic asemănător cu cel din ţările europene”.
"Probabil că va mai fi necesară o monitorizare de un an, doi şi în principal de cooperare cu instituţiile europene. Este un raport realist, care în cea mai mare parte reflectă situaţia actuală, mă aşteptam însă, mai ales ca urmare a vizitei pe care delegaţia Comisiei Europene a făcut-o în România ca raportul să fie actualizat, adică să cuprindă şi situaţia actuală în care nu mai există nicio cauză de întârziere sau de refuz din partea Parlamentului”, a precizat Chelaru.