ŞEDINŢĂ CSAT. Președintele Traian Băsescu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării duminică, la ora 16.00, ca urmare a solicitării a cinci membri ai CSAT primită în 24 ianuarie de convocare a Consiliului, informează Preşedinţia.
Ordinea de zi a ședintei CSAT cuprinde Raportul privind gestionarea de către autoritățile administrației publice cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare, a evenimentului de aviație din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de premier, precum şi Raportul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale privind activitățile desfășurate conform legilor, metodologiilor și procedurilor interinstituționale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Duminică, premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis solicitarea de convocare a CSAT, menţionând că data în care va fi programată această reuniune urmează să fie stabilită de către preşedintele Traian Băsescu.
ŞEDINŢĂ CSAT. Sursele citate au precizat că premierul va solicita convocarea CSAT în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului, cu intenţia ca reuniunea să aibă loc cât mai rapid, eventual chiar luni.
Conform Legii de organizare, preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar primul-ministru îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar, dar poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.
ŞEDINŢĂ CSAT. Consiliul lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.
Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.