Dezbaterea din Parlamentul european a fost deschisă de comisiarul european pe justiție Vera Jourova. Aceasta a făcut o expunere scurtă și dură a situației statului de drept din România, care a fost urmată de o dezbatere de proximativ 70 de minute în plenul PE.
Situaţia din România este extrem de volatilă şi, dacă această ţară nu răspunde corespunzător, Comisia Europeană va acţiona cu toate mijloacele avute la dispoziţie, a declarat luni comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova
Vera Jourova: "România trebuie să revină pe calea reformelor, Comisia Europeană, în special vicepreședintele Frans Timmermans, a comunicat cu premierul Viorica Dăncilă și cu experții, au fost discuții constructive. Dar vorbelele de dragul vorbelor nu sunt suficiente, e nevoie de acțiuni concrete din partea României. Au trecut două săptămâni de la fiscuții și nu am ajuns la concluzia că România este pe calea cea bună. Dezbaterea de azi nu e despre chestiuni tehnice, nu s-au făcut progrese față de ce am spus în noiembrie, în rezoluția PE. Recomandările MCV nu sunt aplicate. S-a erodat încrederea cu privire la ordonanțele recente și numirile recente din parchete. Vedem riscuri concrete ca în România să se facă noi pași înapoi în legătură cu statul de drept, posibilele modificări la Codurile penale trebuie pregătite cu atenție, prin consultări cu magistrații și cu mare atenție la riscurile pe care le presupun".
Reprezentanta CE a spus că executivul comunitar îi solicită României să poarte consultări, să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de cele incluse în raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Parlamentara Ingeborg Grassle, din PPE, a deplâns presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, la conducerea Parchetului European și a spus că, în aceste condiții, candidatul francez nu poate fi primul șef al Parchetului UE.
Monica Macovei: Soarta a 20 de milioane de oameni stă în cântar cu soarta unuia singur. Drumul nostru este Europa. Ruperea noastră de Europa este coșmarul pe care istoria noastră l-a trăit decenii la rând. Acesta este ultimul tren pe care îl putem prinde. Vrem în Europa.
Dan Nica, PSD: Judecători și procurori sunt filmați în baie pentru a fi șantajați. Tuturor celor care au urechi să audă și ochi să vadă le spunem: românii merită mai mult.
Ana Gomes, S&D: Aici am votat in favoarea aderarii Romaniei la UE. 15 ani dupa, sunt ingrozita ca Presedintia romana nu e aici, Romania e capturata de Liviu Dragnea care a creat o organizatie infractionala pentru a fura fonduri europene. In sfarsit grupul meu are curajul sa suspende PSD.
Gabriela Zoana: Romania este stat de dpret. Imaginea pe care anumite partide romanesti incearca sa o proiecteze este total diferita. Ei sunt aceiasi care acasa fac presiuni asupra justitiei.
Mircea Diaconu: Mi-e greu sa cred ca putem vorbi despre ceva, statul de drept, care nu e definit. AIci e doar zgomot. E competenta romaneasca, nationala, astept si eu de la sitemul de jsutitie romanesc sa isi stabileasca reguli. In Romania nu e stat de drept, nu a apucat sa fie, e mult de lucru pana sa fim acolo. Astept de la Parlament sa defineasca statul de drept, in forma si in fapt.
Razvan Popa, PSD: E un festival de sloganuri. Doamna comisar, sa discutam despre riscuri atunci cand inalti oficiali europeni au spus Romaniei ce sa faca. Este inacceptabil. Nu putem dicta justitiei ce si cum sa faca.
Norica Nicolai, ALDE: Sa provoci o dezbatere despre statul de drept si sa nu vii la ea ori inseamna ca esti populist, ori ca ai inteles ca dezonoreaza. Trebuie sa intelegeti ca acest tip de comportament indeparteaza cetateanul de Europa, spune Nicolai, potrivit Ziare.com.
Guvernul României, apărat în Parlamentul European de socialiştii austrieci
Eurodeputatul Josef Weidenholzer, reprezentant al socialiștilor austrieci în Parlamentul European, consideră că România a făcut progrese în privința statului de drept și și-a contrazis luni colegii eurodeputați care au criticat derapajele statului de drept din România, transmite Mediafax.
"Față de cele spuse de antevorbitoarea mea în ceea ce privește președinția la Consiliul UE eu cred că (România -n.r.) a făcut foarte multe. E uimitor faptul că trebuie să avem această dezbatere urgență azi. În noiembrie am avut o rezoluție clară în ceea ce privește indepedența justiției în România. E nevoie de control și de supraveghere parlamentară asupra serviciilor de informații. Principiile comune ale statului de drept trebuie să fie discutate de toți. Doar așa Estul și Vestul pot să crească împreună", a spus Josef Weidenholzer, reprezentantul socialiștilor austrieci în Parlamentul European.
Grapini: România nu este Kovesi
Europarlamentarul Maria Grapini a acuzat, luni, la dezbaterea din Parlamentul European privind statul de drept că oficialii europenii au învinovățit România că „a schimbat un șef în justiție, care a făcut ravagii în justiție, a pierdut mii de procese".
„Este un eșec această dezbatere, se vede din prezența. Liderii europeni cei mai critici lipsesc, sunt laș. Recent, Manfred Weber a îndrăznit să vina în țara mea să spună să se suspende un proces. Vreau să va spun că prin intervențiile oficililor europeni ați afectat justiția din România. Doamnă comisar pe Justiție, răspundeți românilor, nu ați dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept. Guvernul României are succes la președinția rotativa, pentru ce faceți acest lucru? Anul trecut s-a încheiat cu o rezoluție nedreaptă. Învinovățiți România că a schimbat un șef în justiție, care a făcut ravagii în justiție, a pierdut mii de procese. Să lăsăm oamenii cu nedreptate? România nu este Kovesi, România sunt 20 de milioane de persoane, va rog să-i tratați cu respect", a spus Grapini în plenul PE.
Cine a luat cuvântul în plenul PE (ora locală, Strasbourg)
Vera Jourova Comisia 00:05:00 18:14:00 18:19:00
Ingeborg GRÄSSLE PPE 00:02:00 18:19:00 18:21:00
Josef WEIDENHOLZER S&D 00:01:30 18:21:00 18:22:30
Monica MACOVEI ECR 00:02:00 18:22:30 18:24:30
Sophia IN 'T VELD ALDE 00:03:00 18:24:30 18:27:30
Judith SARGENTINI Verts/ALE 00:01:00 18:27:30 18:28:30
Gerard BATTEN ENF 00:02:00 18:28:30 18:30:30
Jeroen LENAERS PPE 00:01:30 18:30:30 18:32:00
Dan NICA S&D 00:02:30 18:32:00 18:34:30
Cecilia WIKSTRÖM ALDE 00:01:00 18:34:30 18:35:30
Cristian Dan PREDA PPE 00:01:30 18:35:30 18:37:00
Renate WEBER ALDE 00:01:00 18:37:00 18:38:00
Gunnar HÖKMARK PPE 00:01:30 18:38:00 18:39:30
Petri SARVAMAA PPE 00:01:30 18:39:30 18:41:00
Siegfried MUREŞAN PPE 00:01:30 18:41:00 18:42:30
Europarlamentarul Cristian Preda a anunțat pe 8 aprilie că a solicitat grupului PPE, din care face parte, să ceară discutarea în plenul Parlamentului European a situației statului de drept din România.
”Date fiind evoluțiile recente, grupul PPE cere discutarea situației statului de drept în România și adoptarea unei noi rezoluții despre derapajele guvernării Dăncilă. Am solicitat acest lucru săptămâna trecută la Bruxelles, în ședința fracțiunii parlamentare la care sunt afiliat din 2009 încoace. Dezbaterea și votul vor avea loc în cadrul ultimei sesiuni din actuala legislatură, care va avea loc la Strasbourg intre 15 și 18 aprilie”, a scris Cristian Preda pe Facebook.
Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a anunțat încă de pe 29 martie, ziua în care Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar de Secția specială de investigare a magistraților, că ar putea solicita o dezbatere privind situația din România.
”Dacă ancheta împotriva dnei Kovesi nu va fi oprită, vom cere o dezbatere în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European. De asemenea, facem apel la PES și la ALDE party să ia atitudine împotriva celor două partide surori din Guvernul României”, a scris Weber atunci pe Twitter.
Parlamentul European a mai dezbătut anul trecut situația statului de drept din România în contextul ofensivei PSD-ALDE împotriva independenței justiției și a luptei anticorupție. Ulterior dezbaterii, Legislativul european a adoptat și o rezoluție prin care și-a exprimat ”îngrijorarea profundă” față de subminarea independenței justiției, a condamnat intervenția violentă a jandarmilor la mitingul din 10 august, precum și restricțiile politice ale libertății mass-media, cerând refacerea legislației privind ONG-urile.