Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, afirmă că nu doreşte ca ”ţări autocrate din lumea a treia să creadă că au acces simplu la politicieni sau oricine care lucrează în Parlamentul European”. Întrebată dacă crede că e posibil ca şi alţi oficiali ai instituţiei să fie implicaţi în scandalul de corupţie, Metsola a răspuns că lucrează alături de autorităţile judiciare.
”Mereu vor exista oameni care sunt tentaţi de o pungă de bani uşor de accesat. Lăsând asta de o parte, vreau ca Parlamentul nostru să câştige încredere, ca un loc unde nu doar se vorbeşte despre democraţie, dar practică democraţia. (...) Este ca atunci când eşti lovit: cineva m-a lovit în stomac şi mi-am spus: cum s-a putut întâmpla asta? Dar s-a întâmplat şi a fost o reţea complexă, nu a fost ceva simplu, a dus la mai multe niveluri ale Parlamentului care vor fi investigate. Iau asupra mea să descopăr cum s-a întâmplat asta, cum pot împiedica să se repete. Nu vreau ca ţări autocrate din lumea a treia să creadă că au acces simplu la politicieni sau oricine care lucrează în Parlamentul European. Vreau să văd de unde vin banii, vreau să mă asigur că oamenii nu sunt cumpăraţi, vreau să mă asigur că Parlamentul nu este de vânzare. Asta este responsabilitatea mea acum”, a declarat Roberta Metsola, luni seară.
Întrebată dacă există suspiciuni că şi alţi oficiali ai Parlamentului European sunt implicaţi în acest scandal, şefa instituţiei a răspuns că lucrează alături de autorităţile judiciare, că răspunde oricăror întrebări, că a fost rugată să izoleze unele birouri.
”Nu spun că nu ar putea să fie mai mulţi oameni, dar ce pot eu să verific şi tot ceea ce a ţinut de mine am făcut imediat şi la fel voi face şi în continuare”, a adăugat aceasta.
Ea a anunţat că din luna ianuarie a anului viitor vor avea loc ”o serie de reforme” în Parlament.
Referindu-se la scandalul de corupţie, Roberta Metsola a afirmat că acesta a afectat PE, iar încrederea în această instituţie trebuie reconstruită.
”A fost foarte dificil pentru mine, dificil pentru colegii mei, dificil pentru o instituţie care este construită pe democraţie şi pe încredere pentru că încrederea poate fi pierdută într-o secundă. Trebuie să reclădesc această încredere. Trebuie să o reclădesc pentru toţi colegii care muncesc din greu şi îi salut pe membrii români ai Parlamentului European care muncesc din greu pe obiective legislative foarte grele, iar munca lor nu ar trebue să fie neobservată”, a mai spus Roberta Metsola.
Eurodeputata Eva Kaili este implicată într-un scandal de corupţie, un dosar gestionat de poliţia belgiană, şi în prezent se află în arestul poliţiei. Ea a fost arestată vinerea trecută, după ce a fost prinsă în flagrant delict pentru luare de mită, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară. Parlamentul European a demis-o marţi din funcţia de vicepreşedintă a PE şi i-a cerut să-şi dea demisia din legislativul european.
Cazul de corupţie care zguduie în prezent Parlamentul European este legat de suspiciuni că ţări străine non-UE, între care Qatarul şi Marocul, ar fi mituit eurodeputaţi pentru a influenţa politica europeană şi pentru a lua decizii favorabile respectivelor state.