"Acest atentat sau această serie de atentate de la Bruxelles s-au petrecut într-o zi foarte neagră nu doar pentru Belgia, cu toate că Belgia este cea mai lovită, pentru întreaga Uniune Europeană și sunt foarte convins că putem să combatem acest flagel al atentatelor doar dacă toate țările lucrează împreună și cuvintele care îmi vin în minte când mă gândesc la ce ar trebui făcut sunt: solidaritate, calm și unitate. Fără să lucrăm împreună nu vom putea să rezolvăm aceste probleme, iar, dacă reușim să ne adunăm să avem o politică comună, atunci cu siguranță se vor arăta și soluțiile", a declarat șeful statului.
În acest context, președintele a ținut să precizeze că în ceea ce privește România nu are niciun semnal că există amenințări suplimentare.
''Îmi exprim durerea și tristețea poporului belgian, sincere condoleanțe și compasiune familiilor îndoliate pentru imensele pierderi suferite'', a scris șeful statului în cartea de condoleanțe.
Cioloş, după atentatele din Bruxelles: Nu sunt ameninţări teroriste suplimentare în România
La rândul său, premierul Dacian Cioloș, prezent la Ambasada Belgiei, a precizat că "nu au fost semnalate ameninţări suplimentare" la adresa României.
"E un moment dificil nu doar pentru Belgia şi pentru Bruxeles, e un moment dificil pentru Europa, pentru Uniunea Europeană şi din punctul meu de vedere e o chemare în plus la solidaritate, pentru că cu un astfel de flagel cum e terorismul nu poţi să te lupţi singur, oricât de puternic ai fi, pentru că e o modalitate foarte laşă de a acţiona, care e contrară valorilor pe care le avem noi în Europa, cu care nu suntem obişnuiţi. Cred cu tărie că doar prin întărirea cooperării între noi, între statele UE, putem să menţinem în acelaşi timp spaţiul de libertate pe care îl avem în UE, pentru că acesta este cel mai pus la încercare în momentul de faţă", a afirmat Dacian Cioloş.
"Din informaţiile pe care le am, nu există ameninţări suplimentare (la adresa României - n.r.). Sigur că autorităţile din România sunt în stare de vigilenţă şi asta nu doar de acum. Însă nu au fost semnalate ameninţări suplimentare", a răspuns premierul întrebării unui jurnalist cu privire la situaţia actuală din ţară.
Miniştrii Internelor şi Justiţiei din Belgia și-au prezentat demisiile după atentate
ATENTATE BRUXELLES. Explozii la aeroport şi metrou: 34 de morţi. Sute de răniţi, între care 4 români
Cel puțin 34 de persoane au murit, într-un dublu atac terorist petrecut, marți dimineață, în capitala Belgiei. Printre victime se numără şi patru români, răniţi în explozii. Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem, unde au murit cel puțin 14 oameni. O a treia deflagrație s-a produs la metrou, în stația Maelbeek, unde alte 20 persoane au decedat. Gradul de alertă teroristă în Belgia a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă. Potrivit unor surse citate de Reuters şi AP, atentatele au fost revendicate de ISIS.