"Vom urmări achiziţia unor echipamente moderne. (...) Proiectul este în stadiul de analiză. Suntem interesaţi pentru dezvoltarea în România a unor facilităţi de producţie. Este încă prea devreme pentru a intra în detalii", a spus Ţuţuianu, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că România urmăreşte achiziţionarea celei mai moderne configuraţii a sistemului Patriot.
Ţuţuianu a precizat că vor exista un acord între Guvernul României şi cel al SUA şi o lege specială în Parlament pentru achiziţia de sisteme Patriot.
"Este nevoie de aprobarea Congresului. Va fi un acord între Guvernele României şi SUA. Vom promova o lege specială în Parlament. (...) Apreciem ca undeva la sfârşitul lunii octombrie să putem avea un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice, iar în noiembrie am putea face o plată în contul achiziţiei", a arătat ministrul Apărării, potrivit Agerpres.
Valoarea contractului negociat este de 3,9 miliarde de euro.
Departamentul de Stat al SUA face dezvăluiri despre contractul PATRIOT cu România
Poziţia lui Tudose
Totodată, prim-ministrul a subliniat că alocarea de 2% din PIB în bugetul ministerului Apărării reprezintă un angajament ferm al României că acei bani vor fi cheltuiţi în scopul achiziţionării de echipamente şi tehnică militară care să conducă la întărirea capacităţii de apărare a României şi a flancului estic al NATO.
"Da, am discutat, domnia sa are un plan. Săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă şi da, e un angajament ferm, căruia i-am pus 2% (din PIB - n.r.) în bugetul ministerului Apărării, dar nu am pus 2% ca să îi avem acolo şi ca să onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziţii de banii aceia pentru întărirea capacităţii de apărarea a României şi, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiţi pe ceea ce dispune şi solicită Ministerul Apărării Naţionale", a declarat Mihai Tudose.
Lista completă de achiziții cuprinde:
- șapte radare AN/MPQ-65
- șapte stații de control a angajării AN/MSQ-132
- treisprezece grupuri antena-catarg
- 28 lansatoare M903
- 58 rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)
- 168 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3)
- șapte generatoare de energie electrica EPP III
- echipamente de comunicații, unelte si echipamente de testare, echipament de sprijin, generatoare manuale si documentație tehnica, echipament de instrucție, piese de schimb
Doar 13 ţări şi Taiwanul au sistemul Patriot, considerat cel mai performant din lume: SUA, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia, Israel, Kuwait, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Japonia, Coreea de Sud.
În prezent, pentru apărare antiaeriană, armata română se bazează pe rachetele americane şi sovietice care datează din perioada războiului din Vietnam.
Caracteristicile sistemului Patriot
Sistemul Patriot, dorit de România, este dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. Patriot este dotat si cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde.
Oficiali ai Departamentului de Stat au declarat, într-un răspuns acordat publicației Q Magazine, că guvernele român şi american se află într-o fază avansată de negocieri privind achiziționarea rachetelor Patriot, iar modelul de rachete, radare şi echipamente auxiliare sunt de ultimă generaţie, contractul nefiind din categoria offset.