România Liberă a realizat o analiză a studiilor și a cursurilor universitare urmate de miniștrii Cabinetului Ponta, comparându-le cu cele urmate de omologii lor din Uniunea Europeană.
Din această analiză reiese că Executivul Ponta nu excelează în CV la capitolul educație, doar trei dintre miniștrii absolvind o instituție de învățământ superior aflate în primele 500 la nivel mondial. O parte dintre aceștia au urmat studii universitare și specializări în timp ce erau angajați cu normă întreagă la stat. Alții nu își pot folosi competențele dobândite în universități, deoarece ocupă funcții ministeriale incompatibile cu domeniul studiat în facultate.
Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, bifează caracteristicile negative mai sus menționate: nu a fost la nici o școală clasificată la nivel mondial de către QS World University Rankings și a mers la facultate în timp ce ocupa poziții cu normă întreagă în diverse ministere. Faptul că nu a urmat nici un curs în Occident poate fi o bilă neagră pentru demnitar, dat fiind că, din postura de ministru de Finanțe și ministru al Fondurilor Europene (2012-2015), Teodorovici a fost nevoit să poarte discuții cu reprezentanți ai UE, cu cei ai Băncii Mondiale sau ai FMI și să fie la curent cu practicile economice și financiare la nivel mondial. Astfel încât, un curs sau o practică la o universitate de prestigiu din Occident ar fi fost de dorit.
În propriul CV, existent pe site-ul Ministerului de Finanțe, Teodorovici a menționat faptul că a absolvit Academia de Studii Economice și că deține un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Nici una dintre aceste școli nu se află în clasamentul mondial al universităților QS World University Rankings 2014-2015, care cuprinde cele mai bune 800 de instituţii de învăţământ din lume. Într-o situație similară cu Teodorovici se mai află doar cinci alți miniștri de Finanțe din UE. Este vorba de miniștrii de Finanțe din Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Spania.
Totodată, arată analiza, în CV-ul ministrului de Finanțe român se remarcă faptul că acesta s-a angajat la stat, în cadrul Ministerului Transporturilor, având numai liceul terminat.
Astăzi, referentul de resurse umane este obligat să urmeze cel puțin un curs de specialitate, iar Teodorovici nu menționează că ar fi făcut acest lucru. Deși angajat cu normă întreagă la Ministerul Transporturilor, Teodorovici a intrat – în 1993 - la Academia de Studii Economice, pe care o termină în anul 1997.
Tot din postura de angajat la stat cu normă întreagă, Eugen Teodorovici a reușit să termine, între 2004 și 2006, un master la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în perioada aceea fiind director general în cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor.