Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, a explicat la Realitatea TV că ar fi o mare greșeală ca România și Bulgaria să condiționeze cotele de refugiați pe care să le primească de aderarea la Schengen.
“Posibil e orice, după părerea mea ar fi o prostie. Ar fi o mare greșeală. Sunt două categorii de valori relativ diferite. Pe de-o parte avem protecția internațională și modul în care, prin relocare, practic, ne atașăm solidar unui proiect european. Shenghenul este o decizie care trebuie luată de partenerii noștri occidentali pentru că România a îndeplinit, de vreo doi, trei ani, toate condițiile tehnice, iar astăzi, mai mult decât oricând, partenerii noștri au nevoie de sprijin la frontieră coerent, de o întârire a flancului est - sud-est, a UE. Deci, primirea în Schengen ar reprezenta o oportunitate tocmai pentru a consolida și din punct de vedere tehnic această solidaritate. Dar să le legi politic, nu, este o mare greșeală!”, a spus Cristian Diaconescu.
Întrebat dacă o intervenție în țările islamice a SUA sau a altei puteri mondiale ar fi fezabilă și ar opri grupările teroriste, fostul ministru de Externe a reacționat printr-o întrebare.
“A cui? Intervenția cui? Evident că această problemă, a refugiaților, are ca și origine situația din cel puțin trei state eșuate. Sigur că acolo se luptă trei sau patru cercuri de interese din care fac, mai mult sau mai puțin, parte și state din zonă, și Statele Unite, și state europene, etc.. Evident că nu s-a ajuns la un numitor comun din acest punct de vedere, dar dacă noi acum, aici în România, ne imaginăm că, fie din dorința de a sta cu coada pe sus de dragul nu știu cărei simpatii publice sau în ideea de a rastalmăci ceea ce se întâmplă, plecând de la slăbiciunile grave ale UE, plecând de la greșelile de decizie, greșelile de anticipare, este momentul să relativizăm politica noastră de solidaritate din toate punctele de vedere cu UE, care 85% înseamnă NATO, am face o mare greșeală!”, a explicat Diaconescu.
“Înțeleg că la Praga s-au întâlnit grupul de la Visegrad, noi de ce lipsim acolo? Grupul de la Visegrad care nu este o structură costituită. Ce vreau să spun este că deciziile fundamentale în legătură cu românia se pot glăsui la București, dar se aplică la Bruxelles, la Washington sau în alte capitale. Noi acolo trebuie să contăm. Iar pachetul este mult mai mare decât simpla identificare numerică. Și aici este corect. În primul rând, adresarea situației la sursă. Iar acolo România are un atu în plus față de ceilalți parteneri din UE. România în zona aia poate conta ca un partener. Iar ăștia marii știu acest lucru. Astăzi, dacă România merge în Siria și are resursele pentru a face o tabără de refugiați, vă asigur că nu-i va ataca nimeni. Ei ne respectă, arabii ne respectă. Nu același lucru se poate spune comparativ cu aroganța unora din Europa. Să nu confundăm capacitatea economică, disponibilitatea politică afișată, chiar cu eficiența de a-i primi și ai aduce într-un mediu în care să se simtă echilibrați. Nu vine nimeni să ne intre în casă”, a continuat fostul ministru de Externe.