Peste 500 de mii de membri PSD, chemați să voteze candidatul unic Liviu Dragnea, vor semna duminică sentința la moarte a celui mai mare partid de stânga . În anul de grație 2015, stânga a ajuns în situația tragică de a vota un candidat unic. De ce vă amintește asta?
PSD traversează cea mai întunecată perioadă din istoria sa. Niciodată acest partid nu a fost în situația jenantă de a promova gunoiul de sub preș. PSD-ul a avut lideri adevărați, care au scris istorie. Toți au făcut greșeli, mai mari sau mai mici, dar au fost lideri adevărați care au gestionat perioade dificile.
Validarea lui Dragnea în fruntea PSD este sinonimă cu sinuciderea stângii. Omul acesta este avortonul politicii penale promovate de baronii PSD, cu girul fostului lider al partidului, premierul inculpat Victor Viorel Ponta.
Dacă procurorii DNA își vor face treaba pănă la capăt, PSD-ul o s-o țină din congres în congres. Social democrații nu mai au nici un iepure în pălărie. Eșalonul unu este compromis, eșalonul doi este imberb și mut, iar variantele surpriză sunt în incubator. Dacă un personaj controversat, ca Liviu Dragnea, a reușit să iasă în față, însemnă că PSD-ul era deja dopat înainte de sinucidere.
Oare ce gândesc foștii lideri ai partidului despre această șaradă din PSD, care, mie personal, îmi provoacă greață. Nimeni nu a ieșit public să-și strige indignarea, deși sunt câteva persoane în PSD care au dreptul legitim să o facă. Și nominalizez aici doar două nume, deși sunt mai multe, pentru care am avut, la un moment dat, anumite simpatii: Adrian Năstase și Mircea Geoană.
Pe Adrian Năstase l-am cunoscut personal. A fost cel mai bun ,,stagiar” de la Realitatea TV și unul dintre puținii politicienii care au dorit să intre în culisele unei televiziuni. Am fost, câteva zile, ,,șeful” său direct și s-a comportat ca un gentelman, ceea ce și este. Un erudit care știe să joace frumos și corect. În privința proceselor care i s-au intentat, nu știu ce să cred…Multe dintre învinuirile aduse fostului premier Năstase sunt cusute cu ață albă. Justiția este însă suverană. Așa că mă abțin. Nu trebuie însă uitat că omul acesta a jucat un rol important în integrarea euroatlantică a României.
Mai am o simpatie pe stânga, Mircea Geoană, un alt fost lider al PSD. L-am votat în 2009 și am crezut în proiectul său. Nu a fost să fie. Nu știu cum s-a jonglat cu voturile din diaspora, dar rezultatul electoral din 2009 încă îmi ridică multe semne de întrebare. Poate acesta și motivul pentru care PNL-ul a intrat în grevă japoneză pentru legea votului prin corespondență. Probabil că acolo este cântarul care înclină balanța…
Revenind însă la congresul PSD, stau și mă întreb dacă social democraților le este atât de ușor să voteze cu Liviu Dragnea, cel mai low profile candidat din istoria acestui partid, când au în spate o istorie cât de cât decentă. Dar cred că știu răspunsul. După ce ai votat Ponta, merge și Dragnea. Din lac în puț…
Și, în final, am o întrebare. Dacă PMP, partidul lui Băsescu, renunță la ,,P”, PSD de ce nu renunță la ,,D”…de la Dragnea?