Dacian Cioloș a explicat că prima jumătate de an de la învestirea Guvernului său a fost destul de grea și schimbătoare în ceea ce privește poziționarea partidelor.
"Interesante, dar grele, mult mai grele decât m-am așteptat. Pentru că așteptarea din partea oamenilor a fost mult mai mare. Dacă, la început, relația cu partidele politice a fost una normală, tensiunea apropierii campaniei electorale s-a simțit și în poziționarea partidelor. Am fost supuși mitralierii din toate direcțiile. Așteptările de a rezolva în câteva luni de zile problemele care tronează de zeci de ani au fost foarte mari. Am observat că au existat și incompetențe în administrație. A trebuit să gestionăm o situație și să menținem un echilibru în societate, astfel încât România să fie recunoscută ca o țară stabilă și care progresează", a spus premierul.
Acesta a vorbit și despre întâlnirea pe care a avut-o, joi, la Guvern, cu adjunctul șefului CIA, ambasadorul SUA la București și șeful SRI.
"Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, și șeful SRI, Eduard Hellvig, au fost la Guvern împreună cu adjunctul șefului CIA, care e în vizită în România și pe care l-am primit cu deschidere pentru a discuta despre viziunea CIA în ceea ce privește situația din regiune, despre parteneriatul pe care îl avem cu SUA. A fost o discuție interesantă", a susținut Cioloș.
Totodată, prim-ministrul a explicat că așteptările PSD de la Guvernul Cioloș au fost ca Executivul să efectueze schimbări la nivelul administrației, acolo unde are "mulți oameni".
"Au fost așteptări diferite din partea partidelor. Din partea PSD, o anumită stabilitate în administrație, PSD având mai mulți oameni acolo, unii mai de calitate, alții nu. De partea PNL a fost dimpotrivă așteptarea legată de schimbări la nivelul administrației. În rest, am discutat pe proiecte punctuale, am cerut sprijin pentru anumite legi, cum a fost legea cu guvernanța corporativă, care să ne permită să punem în fruntea companiilor de stat oameni competenți, sau pachetul de legi pentru achiziții publice. S-a lucrat și bine, au fost și blocaje, dar s-a simțict clar tensiunea apropierii campaniei electorale. Și au fost poziții publice care foloseau Guvernul ca țintă pentru tot felul de nemulțumiri care veneau din urmă și care nu erau create de acest Guvern", a spus premierul.
Referitor la declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a susținut că va da jos Guvernul Cioloș după campania electorală pentru alegerile locale, Dacian Cioloș a declarat: "Sunt declarațiile unui lider politic, le iau ca atare. Parlamentul, așa cum a numit acest Guvern, poate să și-l demită. Responsabilitatea deciziilor politice este în față a cetățenilor. Nu mă impresionează astfel de declarații."