„Europa, aşa cum este ea construită (ca un teritoriu al păcii după Al Doilea Război Mondial), nu este pregătită pentru excesele interconfesionale care nu sunt un apanaj al Europei secolului XX (nici măcar al secolului XXI). Dar, din cauza migraţiilor necontrolate care au determinat aici schimbări de paradigmă civilizaţională, nu avem unelte, pentru că cei care sunt puşi să păzească ordinea publică nu gândesc la fel ca şi cei care plănuiesc să o distrugă. Atunci, această diferenţă de cultură şi de gândire face ca forţele de ordine să fie, de multe ori, nepregătite în faţa valului de violenţă, pentru simplul motiv că gândim diferit şi, din nefericire, se dovedeşte că, la nivel civilizaţional, creştinismul şi islamul sunt ca apa şi uleiul: nu se pot amesteca. Şi armonia nu poate să existe, atâta timp cât funcţionăm diferit, avem scopuri diferite şi – repet -, din păcate, la nivel civilizaţional, creştinismul şi islamul nu pot să convieţuiască, pentru că au scopuri total diferite”, a detaliat Guşă.
Consultantul de strategie a apreciat că „ar fi incorect” ca masacrul din Franţa să aibă implicaţii asupra operaţiunilor militare din lumea arabă, „pentru că ăsta nu este decât un răspuns la distanţă, iar pentru lucrurile care se întâmplă în Franţa, în Belgia, în Turcia sau în altă parte, nu este de vină, în mod direct, ceea ce se întâmplă în Siria sau în Orientul Mijlociu”.
„Celulele (teroriste – n.r.) care s-au constituit aici (în Europa – n.r.) funcţionează de sine stătător şi, cu sau fără telecomandă din partea ISIS-ului sau a altor organizaţii teroriste, acestea vor continua, pentru că un adevăr care nu se spune este că, şi dacă ISIS-ul va fi exterminat (şi asta va mai dura mult), prin operaţiunile de pe teritoriul Siriei, celulele care funcţionează independent în aceste ţări unde s-au constituit – în Europa şi în altă parte – vor continua să funcţioneze de sine stătător. Deci, dacă va fi o recrudescenţă a atacurilor împotriva ISIS, e posibil că ele nu vor descuraja în niciun fel celulele care funcţionează de sine stătător şi în mod natural în ţările pe care le-am menţionat. Din păcate, situaţia este scăpată de sub control şi, în ţările în care extremiştii musulmani predomină şi au planuri bine puse la punct, vor continua asemenea lucruri”, a continuat Guşă.
Partea cea mai gravă este posibila viitoare ţintă a teroriştilor pe care Cozmin Guşă a luat-o în calcul. Concret, comentatorul politic a nominalizat capitala Marii Britanii, explicând că Londra şi restul Regatului Unit au devenit vulnerabile în contextul agitat al Brexitului.