"Noi am avut parte de lideri slabi. Și n-am avut niciodată puterea să recunoaștem acest lucru. Ion Iliescu a fost cel mai slab lider politic cu putință, dintre cei care se puteau califica în 1989 – 1990, care să conducă România. Dar a fost nevoie de acest lider slab, care să-și dorească foarte mult puterea, care să fie în stare de absolut orice trădare pentru ca să nu iasă la iveală anumite adevăruri din 1989 care nu țin de familia Ceaușescu. Țin de puterea și bogăția care a fost transmisă de la unii la alții și țin de momentul loviturii de stat și de autorii acestei lovituri. De ce noi nici astăzi, după atâția ani, 27 de ani azi, mâine, nu suntem în stare să vorbim că KGB-iștii au fost pe teren, de faptul că ungurii, prin agentul lor Laszlo Tokes, au acționat în România, de faptul că și-au vrut partea leului, n-au obținut-o, de faptul că au vrut Transilvania, n-au obținut-o din întâmplare, dar ei sunt consecvenți în continuare", a spus Cozmin Gușă.
"De faptul că am fost concentrați, de faptul că România a fost tratată după 1989 ca o țară învinsă în al treilea război mondial, care a fost războiul rece, suntem în al patrulea război mondial acum, apropo de analiștii deștepți care vorbesc despre asta, și a trebuit să plătească tributul. De faptul că ne-am dat resursele naționale în baza unei cedări pe care tot Iliescu și ai săi au negociat-o. Că am ajuns săraci, fără întreprinderi, fără producție, cu tehnocrații adevărați scoși la pensie forțat și bagatelizați astăzi, când vorbim după atâta timp, că terenurile înteprinderilor noastre care produceau au ajuns astăzi loc pentru supermarketuri, care iau banii românilor și își varsă profiturile în afara țării. Ce-i cu ‘eroii’ ăștia care au condus România și care vor din nou să o conducă? De ce nu vine nimeni nou? Dragnea e nou, Blaga e nou, Gorghiu e nouă, Tăriceanu e nou, Băsescu e nou, Kelemen Hunor? Cine sunt ăștia? Îmi scria cineva că ‘Să vină partide mici’. Cum să vină partidele astea mici, de unde să vină partidele astea mici, cine ajută partidele astea mici? Nimeni", a continuat acesta.
Consultantul politic a povestit cum a ajuns să se detașeze de cariera politică, după ce a observat care este mentalitatea românilor și cum sunt manipulați aceștia.
"O să fac o mărturisire. În 2004, când l-am ajutat pe Băsescu și am fost strategul campaniei, fiindu-mi foarte frică de o caracatiță pe care o văzusem și care putea să pună mâna pe România (mi-era frică, nu de Năstase personal, de acea caracatiță, Năstase fiind foarte influențabil), l-am ajutat în baza unui proiect. Eu nu consideram că Băsescu trebuie să conducă România timp de 10 ani, ci că ar putea, pentru o perioadă, să fie o bâtă care să spargă oalele. Dar în taină mă gândeam că aș putea să fiu un om potrivit care să conducă România. Știi când m-am lecuit? Pentru că mă gândeam, aș fi competent, aș dori, face parte din proiectul meu politic să mă duc la vârf, să îmi pun competența în fața românilor, cu prietenii, cu cunoștințele pe care le aveam. Am candidat în 2008 la Primăria Bucureștiului cu un partid nou, în care erau doar oameni care nu făcuseră politică, care erau patrioți, de la intelectuali până la afaceriști, mici, cum erau ei. Și am candidat. Și contracandidații mei erau Sorin Oprescu, știm ce a fost, Vasile Blaga, știm ce e, Ludovic Orban, știm ce e. Și vedeam campania aia și am zis că ar trebui să mă calific în turul doi, măcar. Așa mi se părea mie. Cu campanie, am făcut de toate în campania aia, m-am dus, mă cunoștea toată lumea și am luat miroborantul scor de 7%. Nu știu cât o fi fost de fapt, pentru că nu am avut oameni în toate secțiile de votare, dar nu contează, 7%. E, și atunci am zis ‚Dacă după 8 ani de politică, în care n-am furat, n-am mințit, am adus tineri, m-am prezentat ca atare, un român normal tânăr, aveam 38 de ani, am luat doar 7%, înseamnă că nu mai trebuie să pierd vremea pe aici că n-am cu cine!’. Și atunci am plecat", a relatat Cozmin Gușă.
Consultantul este de părere că Ion Iliescu și toți cei care sunt legați de perioada 1989 duc în spate o adevărată povară prin prisma faptului că nu spun adevărul.
"Am avut un prieten, să-l odihnească Dumnezeu, un prieten de-al meu foarte inteligent, care a murit în 2005 . Și el, în înțelepciunea lui, îmi vorbea de partidul care decimează România și care partid el l-a denumit ‚Partidul Complicității cu Trecutul’. Și el avea foarte mare dreptate, pentru că toți acești oameni sunt legați între ei, nu sunt în stare să facă un sacrificiu personal, chiar ritualic, în care să spună adevărul, pentru a deveni mai buni a doua zi, chiar dacă condamnabili, dar să realizeze ceva, și se țin cu toții de mână și merg înainte. Pentru că această potențialitate de a fi șantajazați i-a înfricoșat peste măsură și singura lor rațiune de a fi este să supraviețuiască șantajului și să meargă mai departe. Să poată să reziste asaltului justiției asupra lui, punându-i pe alții în locul lor care să plătească. Și acești oameni, în continuare, sunt foarte puternici pentru că sunt aceeași care existau și în 1989 și în 1990. Uităt-te la acești lideri.
Totul s-a clădit pe minciună. Revenim la 1989, eu tot timpul am insistat pe datoria lui Ion Iliescu și a altora care au fost atunci, Măgureanu și alții, să vină să spună adevărul, acum când se poate spune încă adevărul. Nimeni nu spune adevărul. Pentru că este taina lor și ei cred că perpetuând această taină se protejează. Dar ce este mai urât decât ca la bătrânețe, la senectute, să ai asemenea probleme și să nu te mai respecți, să te uiți în oglindă și să-ți vină să te scuipi pentru ceea ce ai făcut. Este groaznic. Ei se autopedepsesc, acești oameni, pentru că n-au dorit să spună adevărul despre 1989 și, în continuare, această minciună pe noi ne-a pervertit ca națiune", a conchis Cozmin Gușă.