Codurile Penale au fost dezbătute din nou în Comisia Iordache. Parlamentarii nu au dat vot, au fost doar dezbateri generale, pe compromiterea intereselor justiției, favorizarea infractorului sau mărturie mincinoasă.
Realitatea.net a redat cele mai importante declarații din ședința de miercuri:
Codurile Penale Membrii Comisiei au început o dezbatere pe tema noțiunii de ”penal”, după ce au ajuns la articolul 277, privind Compromiterea intereselor Justiției. Amendamentul propus de Eugen Nicolicea prevede sancțiuni dacă cineva se pronunță ca o persoană fiind vinovată, dacă nu există o decizie definitivă: Modificarea s-ar aplica inclusiv pentru sintagma ”penali”:
La articolul 277, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5) cu următorul cuprins:
„(5) Divulgarea oricăror date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă.
Dacă informațiile date publicității sunt neadevărate, pedeapsa este de la un an la trei ani sau amendă.
Atunci când făptuitorul nu poate fi identificat este antrenată răspunderea pentru neglijență a persoanelor competente să efectueaze urmărirea penală în cazul respectiv, pedeapsa fiind amendă penală și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.” (Deputat PSD, Eugen Nicolicea)
Codurile Penale Comisia a dezbătut și articolul 273, privind Mărturia Mincinoasă. Iată care este propunerea PSD-ALDE, din inițiativa legislativă:
”Nu constituie infracţiune refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează, refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului şi nici simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos şi de rea-credinţă, al acestora.”
Codurile Penale Membrii Comisiei au dezbatut articolul 269, privind Favorizarea făptuitorului. Mai exact, iată forma din lege:
Art. 269: Favorizarea făptuitorului
(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Iată, pe de altă parte, amendamentul propus:
La art. 269 după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alin. (4)-(6), cu următorul cuprins:
„(4) Nu constituie infracţiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative cu putere de lege;
b) pronunţarea sau dispunerea soluţiilor sau măsurilor de către organele judiciare în cauzele cu care acestea sunt învestite.”
(5) Dacă prin acelaşi act material şi în aceeaşi împrejurare se acordă ajutor mai multor făptuitori, în scopurile menţionate la alin. (1), fapta va constitui o singură infracţiune de favorizare a făptuitorului.
(6) Infracţiunea de favorizare a făptuitorului are caracter subsidiar în raport cu alte infracţiuni şi va fi reţinută ori de câte ori elementul său material nu constituie o altă infracţiune prevăzută de Codul penal sau de legile speciale.”
Codurile Penale La ședință a fost prezent și Cătălin Rădulescu, deputatul PSD care a depus mai multe amendamente controversate. Acesta a anunțat jurnaliștii că nu va sta mai mult de 15 minute. În acest timp, a încercat să convingă mai mulți deputați PSD să îi susțină amendamentele.
Forul s-a reunit și marți, dar nu a dat niciun vot pe modificări. Mai mult, PSD, ALDE și UDMR au depus deja o serie de amendamente. Drepturi mai mari pentru acuzați sau condamnați și atribuții restrânse pentru magistrați. Amendamentele cele mai revoltătoare au fost depuse de către Eugen Nicolicea, Marton Arpad sau Cătălin Radulescu.
Codurile Penale Spre exemplu, Rădulescu vrea ca pedeapsa pentru dare de mită să fie redusă. Totodată, dacă un funcționar pretinde, dar până la urmă nu primește mită, nu este infracțiune, mai prevede un amendament.
Codurile Penale La finalul ședinței de marți, Florin Iordache le-a dat o veste proastă: a declarat că amendamentele depuse care sfidează realitatea nu vor fi nici măcar susținute în comisie. Aluzia era cu siguranță la Cătălin Rădulescu.