"România a stabilit să coopereze cu SUA (pentru proiectul antibalistic - n.red.) în anul 2011. Iniţial au fost discuţii, acum proiectul s-a implementat. Acum avem sistemul antibalistic", a declarat Dacian Cioloş în interviu acordat cotidianului The Washington Post cu ocazia vizitei efectuate în SUA.
Întrebat de reporterul Lally Weymouth cum interpretează criticile Rusiei faţă de sistemul antirachetă NATO, Cioloş a răspuns:
"Este problema lor. Am spus foarte clar că acest sistem nu este îndreptat împotriva nimănui; este strict defensiv. Noi nu vrem să atacăm pe nimeni. Vrem doar să descurajăm agresiunile. Este un sistem de disuasiune".
Referindu-se la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi la intervenţia militară rusă în Siria, Cioloş a precizat:
"Suntem preocupaţi de acest tip de comportament, dar credem că aceste lucruri trebuie clarificate prin dialog. Pe de altă parte, avem tot dreptul să luăm măsuri pentru a ne asigura apărarea şi pentru a evita potenţiale agresiuni".
Reporter: Rusia reprezintă o ameninţare pentru România? "Trebuie să fim foarte atenţi, dar suntem vecini. Pe termen lung, ambele ţări sunt interesate să colaboreze", a răspuns Dacian Cioloş.
Întrebat dacă Rusia a finanţat partide de extremă-dreapta în România, aşa cum ar fi făcut în alte ţări, şeful Guvernului de la Bucureşti a răspuns: "Nu cred că este cazul în România. Suntem unul dintre puţinele state din Europa de Est în care nu există partide extremiste sau populiste puternice".
Premierul României s-a declarat favorabil menţinerii sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei până la aplicarea în totalitate a Acordului Minsk, privind soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei. Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova.
Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord.