El a arătat că, în prezent, capacitatea Uniunii Europene de a-şi pune laolaltă toate forţele într-un efort unic este pusă la încercare într-o situaţie extremă, pe care statele vest-europene nu o pot compara cu nimic din istoria lor contemporană, dar care pentru România şi ţările din regiune, din fostul lagăr socialist, trezeşte amintiri dureroase din vremea Uniunii Sovietice.
"Ziua Europei, pe care o marcăm astăzi, se derulează sub semnul unor ameninţări faţă de care Uniunea Europeană nu ştie cum să se raporteze încă pe deplin, preferând să menţină un echilibru fragil între imperativul conservării legitimităţii internaţionale, care i-ar impune o ripostă severă, şi necesitatea apărării intereselor individuale ale statelor membre, care reclamă, dimpotrivă, o atitudine îngăduitoare", a afirmat Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că "această dilemă este cu greu înţeleasă de statele care se află la câteva sute de kilometri de puncte de conflict şi care cunosc ambiţiile teritoriale care-i animă pe liderii fostului imperiu sovietic".
"Pot doar nădăjdui că experienţa noastră, a statelor care au suferit de pe urma Uniunii Sovietice, va fi suficient de convingătoare în Uniunea Europeană şi în NATO pentru a preveni ceea ce mai târziu poate fi imposibil de reparat", a adăugat Traian Băsescu.
El a ţinut să precieze că astăzi a avut loc "o demonstraţie cu înalţi demnitari, preşedintele Federaţiei Ruse şi Dmitri Rogozin, unul care a vizitat proaspăt ocupata Crimee, iar altul care a ţinut să fie prezent la de mult ocupata Transnistrie".
În opinia lui Traian Băsescu, principalul mesaj al Zilei Europei este acela de unitate.
"Avem nevoie de unitate şi solidaritate în interesul UE, atât pentru a contracara ofensiva partidelor populiste şi extremiste, cât şi pentru a ne apăra interesele faţă de agresiunile externe, nu mai puţin importante, care vin dinspre răsărit", a spus Traian Băsescu, citând celebrele cuvinte ale lui Robert Schuman din anul 1950: "Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto".
Traian Băsescu a mai afirmat că, de la declanşarea crizei financiare şi economice, în a doua parte a anului 2008, Europa a făcut paşi semnificativi în sensul realizărilor concrete pe care le viza Schuman şi a arătat că s-a dezvoltat legislaţia comună pentru consolidarea monedei unice, prin instituirea Uniunii Bancare, s-a întărit cadrul de guvernanţă europeană asupra politicilor economice şi de ocupare şi nu în ultimul rând s-a adus în prim planul agendei economice problematica europeană a procesului de coordonare a politicilor naţionale de creştere.
"Toate acestea contribuie fără nicio îndoială la aşezarea creşterii economice în Europa pe un fundament mai solid şi demonstrează că Uniunea Europeană înaintează către crearea unor politici economice comune în adevăratul sens al cuvântului", a spus preşedintele.
Şeful statului a mai arătat că, în contextul actual, "ne putem gândi că pasul imediat următor este constituirea unei autentice uniuni a energiei în Europa, după care ar putea urma, cel puţin la nivel de reflecţie, reluarea ideii instituirii Uniunii Europene a apărării, pentru ca mai târziu să ajungem şi la Statele Unite ale Europei".