Ion Marin era ziarist de investigație cu formație juridică, director al ziarului „Ultima oră” şi decan al Facultății de Jurnalism a Universității Hyperion.
Jurnalistul suferea de cancer şi de câteva zile era internat la spitalul Elias din Capitală, după ce a fost operat, mai întâi, la Floreasca și apoi într-un spital din Brașov.
„Redacția online a ziarului Ultima Oră anunță cu tristețe dispariția din rândurile sale, după o lungă suferință, la numai 61 de ani, a celui care a fost Ion Marin, mentorul publicației, gazetar de prestigiu al presei românești. Ne este greu în aceste clipe să scriem un necrolog despre personalitatea domniei sale pentru că încă nu suntem în stare să realizăm faptul că nu mai este printre noi. Tot ce mai putem spune în aceste momente este că îi vom fi pentru totdeauna recunoscători pentru încrederea, sprijinul și mai ales pentru modul cum a știut să ne ghideze în acest nebun hățiș al prezentului”, au postat pe site-ul ultima-ora.ro redactorii publicației pe care Ion Marin o coordona.
Ion Marin a scris ca redactor la „Scînteia” (1985-1989). În ziua de 22 decembrie 1989 a redactat textul prezentat la televiziune prin care “scînteiștii se deziceau de minciună” și a fost singurul care și-a semnat articolul apărut în “Scînteia Poporului”. În 1992, a devenit redactor șef adjunct la Adevărul ( fostul Scînteia) și a deținut această funcție până în ianuarie 1996, când a demisionat din toate funcțiile deținute în semn de protest față de intențiile de vânzare a ziarului.