Însă, turiştii care au intrat zilele trecute, în Parcul Naţional Retezat, pe drumul forestier pe care se ajunge la Pietrele, au întâlnit mai multe camioane încărcate cu lemne, care se întorceau de pe munte.
“Se defrişează în Retezat fără nici o jenă. Drumul Nucşoara - Cârnic a fost închis până în 15 martie pentru ca ei să se poată plimba liniştiţi cu camioanele. Au stricat drumul şi din cauza tonajului”, a fost apelul publicat de Florin Pop Vancea, alături de imaginile videofilmate de acesta care arătau un transport de lemne, din Parcul Naţional Retezat.
În zona Cârnic a Parcului Naţional Retezat au loc defrişări, solicitate, încă din anul trecut, de Primăria comunei Sălaşu de Sus, condusă la acea vreme de actualul deputat PSD Sorin Marica. Masa lemnoasă este apoi vândută.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara susţin că exploatările forestiere din Parcul Naţional Retezat sunt autorizate şi treptat, cel mai probabil în următorii ani, vor ajunge la o suprafaţă de 35 de hectare, aflată în proprietatea Primăriei Sălaşu de Sus. Deocamdată, exploatarea forestieră este avizată pe un teren de patru hectare.
Directorul Parcului Naţional Retezat, Zoran Acimov, a declarat că tăierile copacilor din zona rezervaţiei sunt legale.
„Orice activitate derulată în Parcul Naţional Retezat afectează negativ rezervaţia”, spune Zoran Acimov, afirmând că fondul forestier se va reface în timp.
Potrivit directorului PNR, şi în anii 1950 în Retezat s-a defrişat o suprafaţă impresionantă, circa 10.000 de hectare de pădure din aria protejată, însă „natura nu a stat în loc”.