Reprezentanții CJ susțin că măsura urmează să fie aplicată doar în cazul copacilor bolnavi şi bătrâni care pun în pericol integritatea monumentului UNESCO sau pe turiştii care îl vizitează.
"Scoaterea din fondul forestier nu înseamnă că se taie pădurea, ci doar, în situaţii de urgenţă, se îndepărtează acei copaci bolnavi sau uscaţi care pun în pericol situl sau pe vizitatorii monumentului istoric. De asemenea, se poate interveni acolo unde se efectuează cercetări arheologice", a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara, Melania Iscru.
Conducerea CJ Hunedoara a avut o primă discuţie cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara pe tema scoaterii arborilor din fondul forestier, suprafaţa vizată fiind de 9,5 hectare, din totalul celor 14,3 hectare ocupate de situl istoric. Diferenţa reprezintă suprafaţa ocupată de zona sacră, unde nu sunt arbori.
Avizul pentru scoaterea din fondul forestier se obţine în baza unei documentaţii depuse la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, urmată de Garda Forestieră Timişoara şi apoi Ministerul Apelor şi Pădurilor, în vederea unui acord final.
La începutul acestui an, din perimetrul sitului istoric au fost extraşi 80 de copaci bătrâni şi bolnavi, dintre care un sfert erau deja căzuţi la sol din cauza furtunilor sau pentru că erau uscaţi de mai multă vreme.
Operaţiunile au strârnit proteste ale unei organizaţii de protecţia mediului care a susţinut că în timpul extragerii copacilor monumentul ar fi fost afectat, fapt negat însă de specialiştii muzeului din Deva şi de coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, profesorul Gelu Florea.