1. Hidratarea rămâne principala metodă de a te proteja. Bea apă (nu foarte rece, dar nici caldă), cel puţin 2 litri şi jumătate pe zi. Iar dacă simţi nevoia, poţi să ajungi până la 4 litri de lichide pe zi.
2. Înlocuieşte apa cu ceai verde infuzat la rece. Cel puţin o parte din cantitatea de lichide zilnică o poţi înlocui cu un ceai obţinut prin infuzare la rece (adică se pune planta în apă rece şi se lasă cel puţin o oră, la temperatura camerei). Pe lângă fruzele de ceai verde, poţi pune câteva frunze de mentă şi de busuioc, care vor accentua senzaţia de răcorire. De ce ceai verde şi nu apă? Pentru că tensiunea ceaiului este mai apropiată de tensiunea sângelui şi organismul nu va mai face eforturi să echilibreze tensiunile lichidului şi sângelui.
3. Dacă ieşi din casă, ia cu tine un spray cu apă, stropeşte din când în când faţa, pieptul, mâinile. Iar dacă întâlneşti în drum perdele de apă montate de primării sau de terase, treci prin mijlocul lor, ca să te răcoreşti.
4. Nu lăsa pielea descoperită, atunci când ieşi din casă. Chiar dacă e vară şi e cald, atunci când e canculă nu e timp pentru minijupe şi pantaloni scurţi, pentru bluze cu bretele şi rochii decoltate. Acoperă-te bine şi alege pentru asta îmbrăcăminte de culoare deschisă - albă, dacă se poate - şi numai din materiale naturale - in şi bumbac. Acoperă bine capul, pieptul, mâinile, picioarele... O umbreluţă de soare se va dovedi şi ea utilă.
5. Mănâncă fructe - sunt de preferat îngheţatei şi sucurilor foarte reci. Îţi aduc vitamine, te hidratează, te hrănesc (s-ar putea să nu ai poftă de mâncare şi atunci suplinesc absenţa unei hrane consistente) şi taie pofta de deserturi.
6. Evită să consumi: cafea, băuturi cu cafeină sau taurină, băuturi prea dulci, băuturi carbogazoase, ceai negru. Sunt lichide, dar nu sunt benefice pe timp de caniculă.
7. Sigur, principalul sfat ar fi: nu ieşi din casă. Dacă totuşi trebuie să ieşi, evită orele prânzului. Dacă nici asta nu poţi face, încearcă să mergi numai prin locuri umbrite.
8. Dacă rămâi în casă, iată cum poţi să îţi „capsulezi” casa: trage jaluzelele (ar fi ideal să ai jaluzele metalizate, aurii sau argintii, care vor respinge razele soarelui şi nu vor creşte gradele din casă), trage şi perdelele, şi jaluzelele. Cu cât sunt mai multe straturi între tine şi lumea de afară, cu atât mai bine. La orele dimineţii şi ale serii sau atunci când „soarele trece pe partea cealaltă şi nu bate direct în fereastră, poţi să deschizi un geam. aşezând însă în faţa lui, ca să-l acopere complet, o pânză udă, pe care o schimbi de fiecare dată când se usucă.
9. În casă poartă haine uşoare şi din când în când fă un duş cu apă călâie. Poţi să îţi înfăşori din când în când corpul într-o pânză umedă, uşoară.
10. Chiar şi în casă, hidratează-te bine şi mănâncă fructe multe.
11. Evită - pe cât posibil - să ai în preajmă laptopuri, tablete şi telefoane deschise! Bateria unui laptop poate creşte cu un grad temperatura dintr-o cameră. La fel, bateria unui telefon sau încărcătorul acestuia, dacă e băgat în priză. Şi, în general, pe vreme de caniculă încercaţi să aveţi cât mai puţine aparate electrocasnice în priză - chiar şi televizorul, aparatul de radio etc. pot să crească temperatura.