Ouă murate picante - Ingrediente
1 lingură de boabe de piper
zeama de la jumătate de lămâie
200 ml apă
200 ml oţet
200 ml ulei de măsline
2 crengute rozmarin
8 ardei iuţi roşii
4-5 căţei de usturoi
8 ouă fierte tari (ouăle trebuie să fie proaspete, certificate sanitar-veterinar)
30 g sare neiodată
***1 linguriță boabe de muștar
***1-2 foi de dafin
Ouă murate picante - Mod de preparare
1. Ouăle se pun la fiert și imediat cum dă apa în clocot se mai lasă 5 minute. Apoi se iau de pe foc și se lasă 10 minute în apă fierbinte. Apoi se scot, se lasă la răcit și se curăță de coajă.
2. Prepararea saramurii: Se fierbe uleiul de măsline cu oţetul şi apa, se amestecă apoi cu zeama de lămâie şi cu sarea. Se mai dă într-un clocot, apoi se lasă la răcit, scrie unica.ro.
3. Ouăle se aşază în borcanele pregătite înainte. Se curăţă usturoiul de coajă, se taie mărunt sau chiar pisat şi se pune peste ouă.
4. Se spală ardeii iuţi şi se taie jumătăţi, crenguţele de rozmarin se rup bucăţi şi se pun peste ouă în borcan. Apoi se adaugă şi piperul. Se pot adăuga și 1-2 foi de dafin. La fel și boabe de muștar - 1 linguriță. Boabele de muștar pot fi adăugate înainte în saramură, pentru a fierbe odată cu celelalte ingrediente.
5. Se toarnă saramura rece în borcane, se închid ermetic cu capace sau cu un celofan mai gros. Apoi se lasă la marinat o zi, două, trei, la temperatura camerei.
Cum păstrezi ouăle murate
Ouăle murate pot fi păstrate la frigider cel puțin o săptămână și pot fi consumate după o zi-două de la preparare. Unele rețete susțin că este bine să fie consumate după trei zile de la preparare.
Ouăle murate picante pot fi servite simple ca aperitiv sau alături de diverse salate sau paste sau de un platou de brânzeturi. La fel de bine merg cu somon sau cu orice fel de pește afumat sau cu sandwich-uri cu brânză. Pot fi servite și cu o salată de cartofi cu frunze verzi și măsline.
Și o servire mai exotică, dar delicioasă: ouă murate cu dulceață de ceapă roșie.